От името на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет /СОС/ искам да поздравя кмета на София, че за поредна година не съгласува провеждането на Луковия марш. Той няма място по улиците на София, заяви председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева, която по време на днешната сесия на съвета представи позиция на групата по повод Луковия марш.

"В едно демократично общество кметът на града няма правомощията да разрешава или забранява нечия идеология. Но има отговорността да заеме позиция, ако едно голямо събиране на хора на публично място води до предпоставки за нарушаване на обществения ред. А "преброяването на българските фашисти", по-известно като Луков марш, е точно от тези събирания. Кметът Фандъкова за поредна година изрази своята позиция. Тя изпълни своята отговорност. Време е ние да изпълним нашата. Не само като хора, а като политици и обществени фигури", се посочва в позицията.

Заклеймяването на една организация или група от хора е опасно нещо и трябва да бъдем внимателни. Но когато става дума за фашистка или неонацистка идеология, или за престъпните комунистически режими, има нуждата да сме пределно ясни в позициите си. Да не се страхуваме да назоваваме нещата с истинските им имена, отбелязва Едрева. Отхвърлянето на всички тези човеконенавистни режими и идеологии и заклеймяването на техните последователи днес, е задължителна и жизненоважна стъпка към запазване и надграждане на демокрацията, отбелязват общинските съветници от ГЕРБ-СДС.