Гол мъж е събрал погледите на столичани през изминалия уикенд, като се е покатерил върху главата на един от двата лъва пред Съдебната палата в София. За случилото се свидетелства видеоклип, разпространен в социалните мрежи.

Кадрите показват как мъжът се е качил върху лъва откъм ул. "Позитано". От записа не се разбира колко точно време е стоял там, но никъде не се вижда намеса на служители на реда. Вместо това минувачите вадят телефони и започват да снимат, като се чуват и коментари, че екстремният ексхибиционист е надрусан.

Реакциите в социалните мрежи са повече от гневни, като повечето хора настояват на мъжа да бъде потърсена отговорност за поругаване на важен символ. През 2013 г. единият от двата лъва осъмна с боядисана глава в цветовете на българското знаме - бяло, зелено и червено, но така и не стана ясно кой е автор на "трикольора".

Лъвовете на скулптора Величко Минеков са поставени през 1985 г. пред Националния исторически музей, разположен тогава в предната част на комплекса на Съдебната палата. Те символизират важността и авторитета, какъвто би трябвало да притежава институцията на съдебната власт. Двете статуи са поставени пред входа в поза "пасант" (ходейки) и гледат в различни посоки, пазейки сградата на съда зад гърба си.