Зелената площ пред бл. 101 в столичния квартал "Мусагеница" остава градинка, а собственикът - фирма на Петьо Блъсков, няма да строи там жилищен блок.

"Спираме строежа в "Мусагеница"! Никой инвеститор няма да налага силово претенциите си на София. Зелената площ пред бл. 101 остава градинка", съобщи във фейсбука си председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. 

"Няма да се строи жилищен блок с близо 5000 кв.м. пред блок 101. От днес гражданите от кв. "Мусагеница" спират ежедневния си протест със затваряне на кръстовището на бул. "Г. М. Димитров" и бул. "Драган Цанков"", информира още Георгиев. 

Според него до този успех се е стигнало, след като общинските съветници от всички политически групи - ГЕРБ, "Демократична България", БСП, "Патриоти за София", както и кметът на района Петко Горанов, са водили тежките преговори със собственика на терена. 

"С наш доклад предвиждаме теренът от над 1600 кв.м. да остане градинка със страхотните дървета в него. Обезщетяваме собственика с друг имот, който ще се обособи на бул. "Александър Малинов", отдалечен от жилищни сгради. Той е част от голямо проектно решение, с което спасяваме от застрояване още 15 зелени имота в "Младост", заявява още Георги Георгиев. 

Снимка: Фейсбук

Фирмата на Петьо Блъсков, която е собственик на терена, ще трябва да плати и парично обезщетение от над 830 000 лева на общината за новия имот, който ще получи.

"Благодаря на граждани на "Мусагеница", че ни подкрепиха в усилията за намиране на законосъобразно решение. Благодаря и на колегите общински съветници от ГЕРБ, ДБ, БСП, "Патриоти за София", с които месеци наред водихме изпълнени с много нерви и висок тон преговори с инвеститора.

Снимка: Фейсбук

Съединението наистина прави силата!", казва Георги Георгиев. 

Той съобщава още, че следващият четвъртък общинския съвет ще одобри предложението и така казусът ще бъде окончателно решен.