През последните три години, по програмата за облагородяване на междублоковите пространства в различните квартали на София, сме направили над 100 междублокови пространства и сме разкрили около 2000 паркоместа. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти, по време на проверка на облагородяването на т.н. кални точки в район "Искър".

Фандъкова обясни, че междублоковите пространства са облагородени със зелени площи, изграждане на тротоари и паркоместа, така че колите да спрат да паркират в калта. Тези точки ги наричаме "кални точки", защото, когато колите спират там, свалят калта на пътното платно и по този начин се увеличават фините прахови частици, посочи кметът. Усилията ни за инвестиции в кварталите са много целенасочени през последния мандат, каза Фандъкова и допълни, че отделно от това се работи и по много голяма програма за ремонт на тротоари.

Всички районни кметове получиха средства, като по-активните от тях вече работят усилено и дори привършват средствата, които са им разпределени по програмите, посочи кметът. Тя допълни, че има и такива, които едва сега започват с работата по програмите.

По думите на Фандъкова, тяхната задача, заедно със Столичния общински съвет, е била да изработят програмата и да я защитят пред Европейска инвестиционна банка. Благодарение на тази програма инвестират в по-зелена София. Обръщам внимание, че ролята на районния кмет е сериозната работа, подготовка и защита на проекти, посочи Фандъкова. Тя допълни, че ако просто си прехвърлят топката, резултатите за гражданите са никакви.

Столичният кмет обясни, че има и механизми, по които районните кметове участват в приходната част, а не само в разходната, като даде пример с продажбата на общински жилища. Имаме управленски модел, който позволява на активните и работещи районни кметове да свършат много работа, посочи още Фандъкова.

Тя посочи, че район "Искър" е един от най-активните райони, като постоянно настояват за допълнителни средства, защото успяват да изпълнят техните проекти и имат подготвени нови такива. За района това е шестата "кална точка", предстои и още една, а заедно с това правят и сериозни ремонти на тротоарите, посочи кметът.

Фандъкова апелира гражданите да изпращат сигнали и снимки, за да може полицията да вземе мерки по случаи с изсичане на дърветата в кварталите. Не може и не трябва да допускаме няколко вандала да обезобразяват града ни, заяви столичният кмет.