Столичният кмет Йорданка Фандъкова се похвали във Фейсбук страницата си, че е постигнато съгласие терени в един от най-големите квартали на София - "Младост", които е трябвало да бъдат застроени, да останат зелени площи. Местните жители нееднократно излизаха на протести именно срещу строежи в района.

Ето какво написа тя в социалната мрежа:

"Три от най-проблемните терени в район "Младост", които бяха предвидени за застрояване, ще останат зелени площи. Това са имотите до бл. 61 и 68 в озеленяването към бул. "Андрей Ляпчев"; пред бл. 320 на ул. "Атанас Москов" и ул. "Свето Преображение" и до бл. 401 и бл. 409 на ул. "Филип Аврамов". Те ще бъдат разменени със свободни общински терени.

Днес собствениците на тези три имота дадоха своето съгласие след изключително тежки и дълги преговори. Продължават разговорите за разрешаване на още два казуса - до бл. 19 и бл. 70 в "Младост 1".

Благодаря на всички, които работиха конструктивно, за да намерим работещи решения, с които да защитим обществения интерес в баланс с правата на собствениците на имоти. Това не са лесни решения, не са нито толкова бързи, колкото искаме, нито стават само с общи приказки.

По моя заповед от няколко месеца работна група начело с главния архитект на София арх. Здравков и представители на всички политически сили разгледаха повече от 30 имота в "Младост", предвидени за строителство. Изработихме критерии за оценка на всеки терен - реализирано озеленяване, изградена алейна мрежа, противоречие на подробния план с общия устройствен план на СО, етап на инвестиционното проектиране и др.

Предстои нанасяне в кадастралната карта на трите терена, за които днес получихме съгласие. Те ще бъдат разменени за общински терени, предвидени за строителство, отдалечени от жилищни блокове, до магазин "Принцес" на бул. "Ал. Малинов". Веднага след това имаме готовност да завършим процедурата по размяна в общинския съвет, за което, поне засега, има съгласие от всички политически сили".