Кметът на София Йорданка Фандъкова е глобила със 100 000 лв. строителния надзор, който има отговорността да контролира изпълнителя на ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Миналата седмица реконструкцията на "Граф Игнатиев" стана повод за протест на граждани и политически организации, които искаха оставката на Йорданка Фандъкова.

"Много спекулации чух през последните дни. Разбира се гражданите имат правото да се интересуват и да дават своето мнение. То е важно за мен. Но спекулации от политически сили и техни привърженици не мога да приема, когато става въпрос за неверни твърдения", заяви Фандъкова.

Затова по отношение на изпълнението, материалите и качеството на изпълнението тя вече е възложила "контрол на контрола" на външни експерти.

"Понеже много се говори за ремонт на ремонта, когато всъщност ремонтът не е приключил, аз възложих контрол на контрола. Поканила съм компетентни представители на Университета по архитектура и геодезия. Те вече бяха на обекта, направиха първите огледи. Ще разчитам на тях както по отношение на допълнителни анализи на материалите в лабораторията на УАСГ, така също и по отношение на начина на изпълнение", обясни Фандъкова.

По думите й строителният надзор има много важни функции, които обаче са останали встрани от дебата. Самата тя имала сериозни бележки към него по отношение изпълнението на задачите му, затова е наложила и глобата от 100 хиляди лева.

"Това е първата и последна санкция, защото следващата стъпка е прекратяване на договора. Казала съм им какво очаквам от тях - специалисти, експерти, инженери, които да са непрекъснато на обектите. И в момента там има хора. Но аз искам предварително те, гледайки изпълнението, да връщат своевременно фирмата, ако не се справя добре", посочи още столичният кмет.