За последните години, в които аз и моят екип работим, имаме изградени около 200 км водопровод и канализация на територията на цялата Столична община, т.е. това е дължината на една автомагистрала "Струма". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на изграждането на канализация на улици в кв."Симеоново".

1/3 от столичани обаче все още нямат канализация отбеляза вчера шефът на КЕВР по повод щетите в София от последния пороен дъжд.

Източниците на инвестициите са различни - около 250 млн. лв. са от концесионера, има средства, привлечени по Оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/, от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и с усилията от бюджета на Столичната община, поясни кметът.

Тя отбеляза, че през тази година в столицата се изграждат над 50 км водопровод и канализация. Три проекта са били спечелени по ПУДООС към МОСВ и се прави канализацията в Горна баня, в местността "Сливница" в кв. "Люлин" и в кв. "Кръстова вада". Средствата за около 46 км тази година се осигуряват от инвестиционната програма на Софийска вода, като се работи предимно в кварталите "Симеоново", "Горубляне", "Модерно предградие", "Горна баня", "Бенковски", както и цялостната реконструкция на централната градска част, където се подменят тръби, които са на по 100 години, обясни Фандъкова.

Кметът посочи, че в момента се подготвя регионалното прединвестиционно проучване, което се финансира от ОПОС и частично от Столичната община, то трябва да бъде готово през следващата година и да даде възможност да се кандидатства по програмата за новия програмен период, като очакванията са за около 400 млн. лв.

Отделно СО очаква над 200 млн. лв. инвестиции от "Софийска вода", като това са средства, одобрени в техния бизнес план. Според Фандъкова общината може да разчита през следващите години на около 600 млн. лв. за ВиК-инфраструктура.

В кв. Симеоново" през последните години са изградени над 4 км канализация и 12 км водопровод. Изпълнението на поредния етап от Главен канализационен клон II, от ул. "Неофит Хилендарски" /ул. "1"/ по ул. "Извор" и по ул. "Шумако" до ул."Проф. Д. Пасков", е започнало през март и трябва да приключи в края на годината, посочи кметът. С изграждането му към мрежата ще бъдат присъединени около 200 имота в квартала.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Изграждане на канализация на улица "Извор" в кв. "Симеоново"

Снимка: БТА

Снимка: БТА