От 600 до 800 незаконни присъединявания към водопреностана мрежа на София се установяват годишно. Това сочи справката на "Софийска вода", която столичният кмет Йорданка Фандъкова цитира в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Отстраняват се и се санкционират. Това е процес на управление на тази система, една постоянна битка", коментира тя.

По думите й водопроводът на София е в добро състояние, наблюдава се постоянно.

Днес в 10 ч. Столичният общински съвет (СОС) се събира на извънредна сесия, за да разгледа доклада с предложението на Министерския съвет за пренос на вода от Рила през водоснабдителната мрежа на София за Перник, за което трябва да бъде изграден нов водопровод от с. Мало Бучино. Вносители са съветници от ГЕРБ.

Столичният кмет бе категорична, че няма опасност София да остане без вода, а в язовирите "Искър" и "Бели Искър" има вода за столицата за години напред.

"Посетихме пречиствателната станция в Бистрица, всички видяха, че нивата на язовирите се следят в реално време. Във всеки момент знаем какви количества вода има в системата на София", заяви още Фандъкова.

"Въпросът е какво е техническото състояние на мрежата. Рилският водопровод е стар, един участък от него е рехабилитиран, когато станах кмет. В момента стават 2-3 аварии годишно, по информация на "Софийска вода", уточни тя.

Кметът обясни, че е поставила ясно условията, при които да се разгледа въпросът водата за Перник да минава през системата на София.

"Първото условие беше да се гарантират количествата вода за София. Затова решението е да се подават допълнителни количества вода от водосбора, който захранва язовир "Белмекен", към язовир "Бели Искър". Това е решено, имаме официално писмо от екоминистерството, че такива количества ще бъдат осигурявани. Оттук нататък говорим за няколко неща. Първо, държавата да гарантира, че още тази година ще започне ремонтът на язовирната стена на "Бели Искър", който е държавна собственост. Има частичен ремонт, който е правен преди години", добави Фандъкова.

Тя поясни, че от няколко години се предлагат проекти за това, но експертите още спорят по кой начин точно да се ремонтира.

"Категорично заявих, че язовирът не трябва да се източва заради ремонт", изтъкна столичният кмет.

Друга предпазна мярка за водата на София е да има спирателен механизъм в Мало Бучино и ако се наложи, да се спре подаването към Перник.

"София има възможност да помогне на бедстващи хора, които се намират на 30-40 минути от нас. При гаранции за София, смятам, че сме длъжни да помогнем", обобщи Йорданка Фандъкова.