Водачът, причинил катастрофата с 9 коли в центъра на София във вторник, е получил епилептичен припадък. Вследствие на пристъпа, мускулите му се стягат и той натиска педала за газта. Така, след като удря колата пред него, следват удари в още 7 коли. В една от тях са пътували жена с двете й деца. Едно от тях е с контузия, а другото - 7-годишно момченце, е със счупен крак. Това обясни бившият директор на "Пътна полиция" Тенчо Тенев по NOVA.

Жители на района споделят, че често се случват подобни инциденти, като допускат, че светофарната мрежа е причината за тях.

"Не би било лошо да се направи експеримент от Столична община, в който да се включат тези "умни" светофари за седмица и да се види какво ще е състоянието на движението", предложи Тенев.

Светофарите с броячи показваха на шофьорите на МПС и/или на пешеходците оставащото време в секунди на съответния червен или зелен сигнал,така че те да пресекат кръстовището безопасно. Те обаче бяха спрени на територията на града миналата година по жалба от български гражданин до европейската прокуратура и липсата на нормативна регулация на такъв тип функция към момента.

Тенев съветва шофьорите да карат със съобразена с движението скорост и да спазват дистанция, защото пътищата са почистени и обработени, но остават мокри, което е предпоставка за произшествия. Освен това припомни - водачите да поставят обезопасителните си колани, а децата да бъдат в столчета.