С обща снимка пред народния театър "Иван Вазов" в София представители на дипломатическия корпус у нас изразиха солидарност с Украйна в деня, в който се навършва година от началото руската агресия.

Вижте още снимки  

В общата снимка се включиха изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, ръководителят на представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов и служебният министър на външните работи Николай Милков.

По-късно Домбровскис посети и хуманитарния център на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна".

Той изказа благодарност за доброволческата работа на сдружението и се запозна на място с предоставяната от сдружението подкрепа.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в интерес на хората, посочи, че без сдружения като това на "Мати Украйна" "подкрепата за украинците нямаше да е възможна".

Домбровскис посети и хуманитарния център на Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна".

Снимка: БТА

Пред руското посолство в София пък се събраха протестиращи, за да изразят солидарността си с украинския народ и да осъдят руската агресия.

Първата годишнина от руската инвазия в Украйна ще бъде отбелязана и тази вечер с митинги и шествия в София и други градове на България, сред които Велико Търново, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора и др. Събитието е под наслов: "Не на руzкия терор България е с Украйна!"

Шествието в София започва в 19 ч. пред президентството, а мястото е избрано в знак на недоволство от политиката на държавния глава Румен Радев, който "избрал да работи срещу интересите на България като пълноправен член на европейското семейство".