Физическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организира на 28 април от 10.00 часа традиционния си Ден на отворените врати. Поканени са всички, които искат да прекарат един интересен и ползотворен ден - ученици, учители, родители с деца, студенти, изследователи, информира пресцентърът на СУ.

Във Физическия факултет на СУ, на бул. "Джеймс Баучър" 5, посетителите ще могат да се уверят, че физиката ни отвежда най-дълбоко и най-далече в човешкото познание; че може да бъде забавна; че е интелектуално изпитание и удоволствие, и че е престижна специалност с многобройни и добре платени възможности за реализация в България и по света.

В рамките на Деня на отворените врати ще бъдат изнесени популярни лекции за новите предизвикателства пред физиката и астрономията, както и ще бъдат представени възможностите за работа в различни области на физиката.

Посетителите ще могат да научат къде и как се раждат звездите, да видят демонстрации на приложения за Android /таблет и смартфон/, да разберат как се става синоптик и да направят прогноза на времето, както и да научат колко забавна може да бъде геофизиката. Дошлите във Физическия факултет на СУ ще могат да се запознаят с видовете лазери, да присъстват на експерименти и демонстрации по оптика, магнетизъм, електричество, лазери, електроника, астрономия, геофизика и метеорология, нанотехнологии, комуникации и други области на физиката в повече от 30 лаборатории.

Предвидени са прожекции и на научно-популярни филми. Всеки, които има интерес, може да посети и Университетската астрономическа обсерватория в Борисовата градина.