"Нашата група направи много отстъпки, за да се намери формула, по която да се отпуши кризата в Столичния общински съвет. Продължават разговорите с политическите групи и разчитам на разума на всеки един общински съветник. В противен случай как ще обяснят на софиянци, че трябва да гласуват за общински съвет, вместо този, който вече са избрали да започне да работи" - това коментира общинският съветник от ПП-ДБ и "Спаси София" Бойко Димитров, цитиран от пресцентъра на СОС.  

Той изрази надежда да бъде избран председател на предстоящото заседание на 25 януари.

По повод внесения от кмета на Столичната община Васил Терзиев проект на бюджет за 2024 г., Димитров коментира, че за първи път София разполага с детайлен бюджет. 

"Тази година в бюджета на Столичната община са предвидени над 100 млн. лева за строителство на училища и детски градини, за разширяване на съществуващи сгради, така че сериозно да намалим недостига на места в градините", смята Димитров. 

Заложени са много повече пари за чистота, които ще бъдат разпределени на общинските звена за почистване, а не на частни фирми, отбелязва той.

"Това е един важен детайл от бюджета, който се надявам да получи подкрепа от колегите общински съветници". 

Дават се много повече средства за транспорт и то не само за текущи разходи, но и за изграждане на инфраструктура, отбелязва още общинският съветник. 

Ключов акцент според него е създаването на т. нар. "граждански бюджет" от 5 млн. лева - средствата ще бъдат разпределени на районите и гражданите ще могат да гласуват за това, кое е важно да се реализира в техния район", посочва още Бойко Димитров.

"Увеличението на заплатите на служителите в градския транспорт с 15% от 1 март минава през транспортните оператори и по-големите приходи, които те имат от продажбата на превозни документи. За щастие нивата на ползване на обществен транспорт се върнаха на тези от преди COVID кризата".

На среща в края на седмицата между кмета Терзиев и синдикатите е станало ясно, че ще се търси възможност и за повторно увеличение на заплатите през годината чрез държавния бюджет, за което и самите синдикати поеха ангажимент, припомня Димитров.