Безплатни прегледи за лица над 18-годишна възраст, засегнати от вродени сърдечни малформации, ще се извършват в Националната кардиологична болница. Това съобщиха от лечебното заведение. Инициативата е в рамките на Седмицата на вродените сърдечни малформации, която е в периода 7-14 февруари 2023 год.

Желаещите да бъдат прегледани трябва да се запишат предварително - на тел.: 02/9211 228. Необходимо е пациентите да носят медицинска документация, с която разполагат.

В България ежегодно се раждат 500-700 деца с вродени сърдечни малформации, но при навършване на пълнолетието им се затруднява проследяването на болестта. За това алармираха преди време лекари от Дружеството на кардиолозите в България, организатори на предстоящите безплатни прегледи. Единственият център, в който се извършват диагностиката и високотехнологичното лечение на деца с вродени сърдечни малформации, е Националната кардиологична болница.

Според кардиолозите трябва да бъде създаден още един референтен център, чрез който би се улеснило проследяването на състоянието на пациентите.