Безплатни консултации за лимфедеми ще се проведат в четвъртък във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение. Прегледите ще са между 9:30 и 16:30 часа.

Месец октомври е обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата. Тези прегледи са в подкрепа на тази кампания и на съпричастността към хората с онкологични заболявания, по-конкретно са насочени към последствията им върху лимфната система, коментира полк. доц. Любина Веселинова, началник на Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА.

Консултациите ще се провеждат като съвместна инициатива със специалисти по физикална медицина и по съдова хирургия в Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 26 136.

От февруари 2020 г. Първа клиника по физикална и рехабилитационна медицина на ВМА разполага с една от най-съвременните апаратури, която позволява възможности за индивидуализиран подход и е в подкрепа към разработената в клиниката оригинална комплексна методика, съобщиха от ВМА.

Лимфедемът е само изявата на цяла палитра от нарушени процеси в съдовата система и организма като цяло, коментират от лечебното заведение. Различните стресори, статичните преобременявания на ежедневието, както и силно влошения двигателен режим на съвременния човек, технологичните възможности за радио-терапевтични подходи при лечението на злокачествени заболявания също допринасят за изявата на различни по вид, стадий и степен лимфедеми, така че те да се превърнат в един от съвременните пандемични проблеми в медицината, коментират от ВМА.