Безплатни консултации за ендометриоза ще се извършват в най-голямата АГ болница в страната - Университетска акушеро-гинекологична болница "Майчин дом" в София, съобщиха от лечебното заведение. 

Прегледите ще са в периода от 18 до 29 март. Необходимо е предварително записване, което може да се направи всеки работен ден, от 13:30 до 15:00 ч., на тел.: 02/ 917 2324, посочиха от болницата.

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, която обикновено покрива матката, се разраства извън нея. Това може да доведе до различни проблеми, включително силни болки при менструации, проблеми със зачеването и др., съобщиха от лечебното заведение. Ендометриозата засяга около 10 % от жените в репродуктивна възраст, като около 30 % - 50 % от тях имат репродуктивни проблеми.

Най-честите симптоми на ендометриоза са силни болки в областта на таза, болки при движение или уриниране, както и по време на менструация. Прекомерното кървене, което протича по време или между менструациите, също може да бъде признак за ендометриоза, допълниха от "Майчин дом". При жени с ендометриоза се наблюдават по-остри менструални спазми, като болката може да се влоши с времето. Фактори, които увеличават риска от ендометриоза са по-ранното настъпване на менструация при момичетата, кратки менструални цикли (по-малко от 27 дни), обилна менструация с продължителност една седмица, както и по-високи нива на естроген в тялото и нисък индекс на телесна маса. Основното усложнение на гинекологичното заболяване е затрудненото забременяване. Ендометриозата може да блокира фалопиевата тръба и да попречи на яйцеклетката да премине, за да се оплоди от сперматозоида.