Американското посолството у нас откри в София спирка на градския транспорт, на която са изобразени Джон Атанасов и щатският университет в Айова. Именно в него, заедно със своя студент Клифърд Бери, той е създал първия в света електронен цифров компютър. Автор на проекта за спирката, която се намира на ул. "Люботрън", е художникът Петя Илиева.  

Поводът за събитието е 120 години от установяване на дипломатическите отношения между САЩ и България.

Декорацията на спирки на градския транспорт в София е последната инициатива от поредица такива (общо осем), част от проекта Art4Diplomacy (Изкуство за Дипломация).

"Целта е културата да бъде изнесена на улицата, да стане достъпна за хората, да има образователен ефект, както и да внесе и малко естетика в града, ако може по някакъв начин да възпитаме в нещо добро хората", каза за БТА Петя Илиева.

По думите ѝ всяка страна, която участва в тези инициативи, иска да изтъкне нещо забележително. Това е 18-ата спирка с декорация на архитектурни елементи, каза Илиева и добави, че предизвикват интерес в хората. Следващата държава, която ще бъде показана по подобен начин, ще бъде Косово, а от посолството на САЩ проявяват интерес да участват в декорацията и на други спирки в София.

Художничката Петя Илиева - авторът на проекта за спирката

Снимка: БТА

Дипломатическите отношения между България и САЩ са установени на 19 септември 1903 г. На тази дата Джон Джаксън връчва акредитивните писма на княз Фердинанд I като пръв държавен представител на САЩ в София. На 24 март 1910 г. САЩ признават независимостта на България, припомня БТА. Българската легация във Вашингтон е открита през 1914 г., а Стефан Панаретов е назначен за първи български пълномощен министър. До 1918 г. седалището на американския дипломатически представител в България е било последователно в Истанбул, Атина и Букурещ.