Аквапарк и закрит басейн с минерална вода се предвижда да има в разширението на парк "Възраждане". Това каза на пресконференция днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заедно с председателя на Столичния общински съвет /СОС/ Елен Герджиков и управителя на дружество "Софийски имоти" Виктор Шивачев представиха проекта за разширението на парковото пространство.

Елен Герджиков посочи, че предстои идния четвъртък - на 26 юли, СОС да гласува предложение дружеството да използва до 9,9 млн. лв. за изграждането на разширението на парка. От тези средства 5,5 млн. ще са собствено финансиране, а за останалите ще се кандидатства с проект пред Фонда за развитие на градска среда към ОП "Региони в растеж".

Фандъкова отбеляза, че разширението на парка ще е около 25 дка и там освен развлекателната част, в която са предвидени аквапарк и СПА зона с басейн на закрито ще има и паркова част с пет нови детски площадки, много дървета и храсти. Голяма част от атракциите в откритата част на развлекателната зона ще са предвидени за децата - детски и бебешки басейни, пързалки.

Общата площ на парка след приключването на втория етап от изграждането му ще е 77 дка, посочи управителят на "Софийски имоти" Димитър Шивачев. Той напомни, че изграждането на новия парк е започнало през 2016 г. Шивачев посочи, че за водните атракции в развлекателната част ще използват минерална вода от находището "София - Баталова воденица", което се намира в района на парка.

Кметът Йорданка Фандъкова отбеляза, че един от важните приоритети на екипа й е запазването и разширението на зелената система в столицата. В момента работим по седем обекта на територията на различни паркове в града, правят се реконструкции в Южния парк и в Борисовата градина, каза Фандъкова и допълни, че предстои първата голяма реконструкция в Западен парк, както и разширението на Северния парк. Работи се по първия етап и на новия парк "Въртопо" в "Младост". Има готовност за работа и около езерото в "Дружба", посочи тя.