39 от общо 41 установени нередности при ремонта на физкултурния салон във Френската гимназия в София вече са отстранени. Това обяви общинският съветник от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и "Спаси София" Борис Бонев.

"След като съставихме комисия, която да констатира всички нередности, свързани с ремонта и изграждането на новото крило с физкултурен салон във Френската гимназия в София, бяха установени 41 нередности, вече 39 са отстранени", заяви той пред журналисти.  

Предстои да бъде ремонтирана кривата настилка във физкултурния салон, която възпрепятства нормалното спортуване на децата и тяхната безопасност, добави Бонев. В рамките на констативния протокол настилката ще бъде ремонтирана след приключване на учебните занятия, за да не ги възпрепятства.

Със заместник-кмета по социалните дейности Надежда Бачева направихме оглед на базата на гимназията с нов фокус, а именно достъпната градска среда, обясни Бонев, цитиран от БТА. След огледа установихме, че този проект е изцяло сбъркан и по никакъв начин не е взел предвид необходимостта от достъпност между новото крило и старото такова, допълни още той.

По думите на общинския съветник ученик или учител със затруднена мобилност не може да се обучава във Френската гимназия заради близо 40 стълби, които има между двете крила.

Бонев съобщи, че след медийните сигнали, Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са отправили предписание за волейболните мрежи да бъдат премахнати като опасни. Въпреки че бяха инвестирани близо шест милиона лева в това ново крило и салон, в момента има забрана за игра на волейбол и тренировки, при положение че отборът на Френската гимназия се слави с този спорт, отбеляза Бонев.

Той допълни, че са се потвърдили и предположенията, които ПП-ДБ-СС е имала за спортни дейности с топка в двора, които са забранени поради риск от нарушаване на топлоизолацията на сградата.

В комисията по архитектура бяха извикани представители на "Софинвест", които са строителен надзор на Френската гимназия. От частен казус, сега ще дадем системно решение, каза общинският съветник.

Той обясни, че по решение на комисия ще бъдат сформирани работни групи за оглед на състоянието на 26 сгради на училища и детски градини. Причината затова е, че те са включени в един общ проект, финансиран по оперативна програма "Региони в растеж" за основен ремонт и реконструкция на 26 детски градини и училища. Бонев посочи, че при констатирани нередности, те ще бъдат отстранени за сметка на гаранцията и фирмите, които са ги построили.

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС обясни още, че са се свързали с експерти по волейбол, които да им помогнат затова как в рамките на гаранцията на проекта да се конструира салонът, така че да е възможно там да се играе волейбол безопасно. Бонев каза, че друга установена нередност е липсващата алармена система, която е поръчана и ще бъде доставена.