В момента се изграждат едновременно 12 метростанции заедно с тунелите, каза за "Фокус" Евгени Крусев, заместник-кмет в Столична община по транспорта.

Изграждането на третата линия на метрото е най-големият проект в транспортно и екологично отношение. Тунелопробивните машини се намира между станцията на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша", както и на ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Патриарх Евтимий", обясни той.

Започват да се отварят отсечки, които бяха стеснени заради строителството на метростанциите. През уикенда предстои да се отвори отсечката от "Св. Георги Софийски" при Медицинска академия, съответно ще бъде стеснен бул. "Пенчо Славейков", така че да се направи подлез, който ще бъде вход към метростанцията, каза Евгени Крусев.

Заместник-кметът отбеляза, че основните трудности по проекта са свързани с подземните и подпочвените води, както и с абразивните почви, които се появяват в хода на строителството. Той добави, че специалистите, въпреки това, успяват да преодолеят предизвикателствата.