Проверките ще са от 16 януари до 28 февруари, съобщиха от "Техем".

Те ще се правят след 17.00 часа. До пет дни преди посещението представител на компанията ще поставя обявление на входа на сградата и ще уведомява домоуправителя, че осигуряването на достъп е задължително.

Тези проверки са рeгламентирани в Наредбата за топлоснабдяване и са задължителни, в това число и за клиентите, монтирали уреди с дистанционен отчет.

Ще се проверяват отоплителните тела, целостта на пломбите и защитните стикери, монтирани по радиаторите. Също така и уредите, в това число и тези с дистанционен отчет.

Особено внимание ще се обръща на водомерите, голяма част от които са стари, с изтекла метрологична проверка и не работят изправно.

Целта на посещенията е и да се провери ползването в имоти, където е заявено нулево потребление на отопление.

При невъзможност да се осигури достъп в обявеното време на проверката, клиентите на компанията ще имат възможност да заявят допълнително посещение в имота си до 28 февруари.

В проверките са включени сгради, където вече е имало констатирани опити или са били установени кражби, или има сигнали от съседи, съмняващи се в някой от комшиите.

Санкцията е начисляване на парно на максимална мощност или топла вода на база, припомнят от топлинния счетоводител.

Как се краде топло?

Експерти обясниха пред "Монитор", че най-разпространеният трик е сваляне на уредите, монтирани върху радиаторите, за да отчитат дяловото разпределение.

Нерядко крадците свалят цялото отоплително тяло, като го заменят с друго, което е без уред.

Последното обаче може да стане единствено след източване на тръбите на парното в сградата. Затова от топлинните дружества съветват за всяко източване да се сигнализират техниците по поддръжката.

Друг начин за кражба на топлинна енергия от съседите е чрез преустройство на инсталацията в жилището. "Предприемчиви" абонати на топлофикациите вкарват тръбите като подово отопление, а радиаторите с монтираните върху тях уреди остават само за парлама и по тях се отчитат само минимални стойности на дяловите единици.

Централният топломер в абонатната станция отчита потребената енергия, но поради факта, че в самото жилище това не се случва, след края на отоплителния сезон навъртяната сметка се разпределя между останалите апартаменти и така съседите поемат цялата сума за отопление на крадеца.

Другият начин да се „пести” от сметките е да се направи байпас на водомера на топлата вода, като тръбите го заобикалят и уредът не отчита реалната консумация. Инкасатори от водоснабдителните дружества, които отчитат топлата вода само като кубици (без енергията за подгряването й), са засичали показания на водомер по 2 куб. м на месец, и то на семейства с малки деца и куче, което е повече от нелогично.

Сметките за парно от декември ще бъдат готови на 16 януари. За студения януари фактурите ще дойдат в средата на февруари. Колко повече топлина сме консумирали обаче, ще стане ясно от изравнителните сметки през лятото.