Началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе от българска страна ще бъде поставено днес. Строителните дейности ще се извършват без спиране на движението, като съоръжението няма да се затваря, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Началото на ремонта ще бъде дадено от 10:00 часа в буферната зона на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост". На събитието се очаква да присъстват служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Йордан Вълчев, посланикът на България в Румъния Радко Влайков, областният управител на Русе Драгомир Драганов, кметът на Русе Пенчо Милков, както и представител на посолството на Румъния в България, съобщи за БТА Георги Георгиев от "Връзки с обществеността" на областната управа в Русе.

Строителните работи ще се извършват две години

На обекта ще се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Строителните работи ще се извършват в шест етапа. В първите два е основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За изпълнение на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около четири и половина месеца за всяка от лентите.

За по-добра организация на движението регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Тя ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира. Габаритът и височината на съоръжението не позволява безопасна работа през нощта, а опазването на живота и здравето на пътуващите и на строителите на обекта е най-важна. Ако изпълнението на някои дейности може да се извърши безопасно през тъмната част на денонощието, това ще бъде направено.

Предприети са всички необходими мерки, за да не се допуснат задръствания от превозни средства, които да блокират движението по Дунав мост по време на неговия ремонт. Много е важно да се спазва сигнализацията, която ще бъде поставена и съответно шофьорите да не предприемат рискови маневри в участъка в опит да избегнат изчакването на червения светофар, каза за БТА областният управител на Русе Драгомир Драганов.

Трасето на българската територия на Дунав мост е с обща дължина 1057 метра. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години - през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван, припомнят от АПИ.

Съоръжението е в критично аварийно състояние, което създава реална опасност за преминаващите по него, коментираха преди дни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в отчет на служебния министър инж. Виолета Коритарова.

От АПИ информират още, че преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите на моста от българска страна, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовите пластове, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка. Изпълнител на основния ремонт на Дунав мост е ДЗЗД "Дунав мост". Стойността на договора е 44 877 228,68 лева с ДДС, а средствата са от бюджета на АПИ. Срокът за изпълнение на строителните работи по договор е 730 дни. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД "Дунав мост-ПИИ-Строл". Стойността на техния договор е 848 400 лева с ДДС.

Възобновяване на фериботната линия между Русе и Гюргево ще облекчи трафика

България декларира пълна готовност за възобновяване на фериботната линия Русе-Гюргево. Проектът е от ключово значение за облекчаване на трафика между България и Румъния, предвид предстоящите ремонтни дейности на Дунав мост, заяви в началото на месеца служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на среща със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и посланика на Румъния Бръндуша Предеску.

Коритарова съобщи, че анализ на ведомството сочи, че през месец май през Дунав мост при Русе са преминали над 200 000 автомобила. По време на ремонта фериботната линия неминуемо ще помогне за облекчаване на трафика и скъсяване на времето за преминаване между двете държави. Проучванията ни показват, че тя може да поеме 20 на сто от тежкотоварния трафик, което ще позволи туристите да пътуват по-спокойно, коментира министър Коритарова в началото на месеца.

За последните осем години през Дунав мост са преминали 10,8 млн. превозни средства

От Агенция "Митници" съобщиха за БТА, че потокът от преминаващи автомобили през съоръжението се увеличава ежегодно. Според статистиката, ако през 2016 г. през Дунав мост са преминали 1 186 307 превозни средства, от които 549 803 са товарните автомобили, то за миналата година техният брой е бил 1 729 668, като товарните автомобили са 954 082. За последните осем години - от 2016 до 2023 година, през моста в двете посоки са преминали общо 10 808 846. От тях 5 761 418 са товарните автомобили. Само за първите пет месеца от тази година броят на превозните средства е 685 799. От тях 407 107 са товарните автомобили.

Историята на Дунав мост

Началото на строителството на първия мост над Дунав в българо-румънския участък на реката в съвременната ни история е поставено през 1952 г., но е предшествано от почти стогодишни дипломатико-политически опити. Дунав мост при Русе е открит на 20 юни 1954 година. Той е построен с общите усилия на държавите от т. нар. Източен блок - България Румъния, СССР, Полша, Чехословакия и Унгария, каза в интервю за БТА по повод на 70-годишнината от откриването на моста Владислав Атанасов - уредник в отдел "Най-нова история" към Регионалния исторически музей в Русе.