Само за ден в Русе пострадаха трима души при инциденти с тротинетки. Сред тях е и 64-годишна жена, блъсната докато пресича неголяма квартална улица. Тя е настанена в болница.

Тротинетката е карана срещу движението от 41-годишен мъж. При удара той се е отървал с контузия на коляното, но жената е в тежко състояние - с няколко фрактури на ребра и гръднатя кост.

"Всичко показва, че тротинетката се е движела срещу посоката на движение. Улицата е еднопосочна. Движел се е по-близо до паркираните автомобили, вероятно е имал ограничена видимост. Разстоянието между падналата жена и тротинетката е голямо, което предполага скорост от около 20-30 км/ч", коментира пред NOVA Свилен Костадинов, експерт по пътна безопасност.

По думите му мъжът е имал право да се движи по тази улица, но по посоката на движение, вдясно на платното и с максимална скорост до 25 км/ч.

"Тези електрически тротинетки са безшумни, трябва да са добре сигнализирани и водачите да са със светли дрехи", обясни Костадинов.

Според него инцидентите с тротинетки ще се увеличават, защото възрастните хора също не са свикнали с тях, да ги възприемат с тяхното движение.

При друг инцидент 38-годишен водач в нетрезво състояние се е блъснал с тротинетката си в метално колче в центъра на Русе. Диагностициран е с комоцио. Водачите на електрически превозни средства не бива да развиват скорост по-висока от 25 км. Глобата за нарушителите е 50 лева.