Русенци са рекордьори по пиене на бира у нас. След тях се нареждат жителите на Монтана, Бургас и Плевен, сочат данни на Съюза на пивоварите в България, цитирани от БНТ. Това има своите корени в миналото, тъй като в крайдунавския град е създадена и първата пивоварна фабрика в страната. А трима ентусиасти искат да възродят старата слава на града, като създават крафт бири, които са все по-предпочитани напоследък.

През 2019 година русенци са слагали от пенливата кехлибарена течност на трапезата си 12 пъти месечно. Наред с масовото пиво обаче все по-търсени са и т.нар. занаятчийски или по-популярни като крафт бири. Мартин Николов е убеден, че в тях всеки може да открие своя любим вкус.

Всеки може да си избере от 120 стила, с различни видове хмел. Предпочитам да изпия две бири и да се чувствам добре, отколкото да изпия 10 и да не знам къде съм, заяви той.

На това мнение е и Робърт, който е от Източното крайбрежие на САЩ, но от 3 години живее и работи в Русе.

 

Харесвам крафт бирите заради по-големия алкохолен градус и този характерен гладък и плътен вкус, който те притежават, казва американецът.

Любовта към крафт бирата събира русенците Христо, Велин и Иван. Те започват да варят от любимата си напитка в домашни условия и постепенно стигат до решението да превърнат хобито си в нещо по-голямо.

В Русе няма крафт пивоварна дълго време. Ние като крафт пивовари искаме хората, които обичат бирата, да се върнат и да опитат вкуса на истинската бира такава, каквато се е правила, когато тя е била замислена като пиво, обяснява Велин Папазов.

Тримата предприемачи са твърдо решени да върнат родния си град на картата на биропроизводителите у нас, следвайки примера на първата пивоварна фабрика в България "Света Петка", която е създадена в Русе още преди Освобождението.