Художникът Валентин Георгиев осъди основно училище "Иван Вазов" в Русе за унищожен свой стенопис на една от стените в кабинета по музика в учебното заведение. Това съобщи самият Георгиев на пресконференция в пресклуба на БТА в Русе.

Творецът е създал стенописа през 2012 година. По проект и след решение на ръководството на училището през миналото лято той е заличен с боя, а на съседната стена е поставен фототапет. Стенописът представлявал петолиние с комбинация от много птички, ноти, цветя и деца, в хармония с няколко топли цвята.

Адвокатът на Георгиев Павлина Иванова обясни, че законът защитава неговите авторски права, като никой не е искал съгласието му за заличаване на творбата. Така било заведено съдебно дело през миналата година.

"Поискахме обезщетение от 3000 лева. Определихме вредите на Валентин Георгиев, като съобразихме критерия, който законът за защита на авторските права е поставил. Обезщетението има и за цел възпиращо действие спрямо нарушителя и спрямо обществото. Така ние искаме да въздействаме на нарушителя", обясни адвокат Иванова.

Тя каза още, че в края на април тази година трудовият договор на Валентин Георгиев като учител по изобразително изкуство бил прекратен, за което също е заведено дело.

След като Окръжният съд в Русе отхвърлил предявеният иск на Георгиев, решението било обжалвано на по-горна инстанция. Така на 28 юли тази година Великотърновският апелативен съд осъдил училището да заплати на художника исканото обезщетение.

Иванова каза, че едномесечният срок за обжалване пред Върховния касационен съд е минал и решението е окончателно. Сумата от 3000 лева вече е изплатена на твореца.

Адвокат Иванова каза, че това е първо дело у нас, свързано с нарушаване на авторските права в сферата на изобразителното изкуство.

По думите й според публикациите в правните справочници в страната има много дела, но те са за нарушаване на авторските права на авторите на музикални произведения или неправомерно използване на музикални произведения, както и за нарушаване на авторските права на проекти на архитекти.

Според Иванова творците трябва да познават правата си и да ги защитават.

"Въпреки трудностите, през които минах, бих посъветвал колегите си да си търсят задължително правата, защото произведението, което са създали, е като тяхно дете и трябва да го уважават. Сумата от 3000 лева ще я даря, но още не съм решил под каква форма", каза Валентин Георгиев.