С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Баба Тонка в Русе днес бяха отбелязани 131 години от смъртта на българската героиня.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Слова произнесоха кметът на града Пенчо Милков, заместник-областният управител Георги Георгиев и уредникът в Русенския исторически музей Ренета Рошкева.

Снимка: БТА

Главиницкият епископ Макарий - викарий на Русенския митрополит, и свещеници отслужиха заупокойна молитва. Баба Тонка е една родолюбива майка и именно нейната всеотдайност е онова, което я съхранява жива в родовата ни памет, каза епископ Макарий.

В церемонията се включиха Общинският духов оркестър на Русе и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

В инициативата се включиха и десетки ученици от града и региона

Снимка: БТА

Петокласникът Христо Костов от СУ "Христо Ботев" изпълни стихотворението "Аз съм българче". Водещ на церемонията беше актьорът от Драматичния театър Венцислав Петков.

Слово произнася кметът на Русе Пенчо Милков

Снимка: БТА

В инициативата се включиха и десетки ученици от града и региона.

Снимка: БТА

Сред официалните гости на събитието бяха още председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. д-р Пламен Кангалов, заместник-кметът Енчо Енчев, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Пламен Първанов, заместник-директорът комисар Дими Иванов, както и началникът на Охранителна полиция комисар Димитър Вачков, директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов, а също и редица представители на местната и държавната власт.

Снимка: БТА

Живот, посветен на свободата на България

България няма Жана д"Арк, но има Баба Тонка - въплъщение на силата на женското начало в епохата на Българското възраждане сред подчертано мъжкия състав на нашата националноосвободителна революция.

Тонка Тихова Обретенова е родена през 1812 г. Участва в националноосвободителна борба, като оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет. Нейният дом е сигурно убежище и организационен център на революционните дейци. Тя е съратник и доверено лице на Васил Левски.

В борбата за свобода се включват и нейните деца. Петър и Ангел Обретенови са четници в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Никола Обретенов е централна фигура в Русенския частен революционен комитет, участва в четата на Христо Ботев. Георги Обретенов е четник в четата на Стоил войвода в Старозагорското въстание. Петрана Обретенова ушива знамето на Червеноводската въстаническа чета (1875). Анастасия Обретенова е женена за революционера, писател и публицист Захари Стоянов. Той разказва за нейната личност и живот, посветен на борбата за свобода в своите "Записки по българските въстания", където я нарича баба Тонка и така обезсмъртява името и делото ѝ в народната памет.

Името на Баба Тонка носят село в Община Попово, област Търговище, Математическата гимназия в Русе и залив на о. Ливингстън, Антарктида.