С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Баба Тонка в Русе бяха отбелязани 130 години от смъртта ѝ.

"Баба Тонка, или както са я наричали - буля Тиховица, е необикновена жена. Благодарение на нея синовете и дъщерите ѝ са могли да бъдат тези различни личности, да се превърнат от обикновено българско семейството в част от младата българска нация, да пролеят кръвта си за тази нация, за да бъдем ние свободни", каза в словото си директорът на Русенския музей проф. Николай Ненов, цитиран от БТА. 

Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит, и свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва.

В церемонията се включи и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

Снимка: БТА

Тонка Обретенова е родена през 1812 г. в русенското село Червен. С мъжа ѝ - известният търговец Тихо Обретенов имат общо пет момчета и две момичета. Историческите данни за нея сочат, че се включва в организираната националноосвободителна борба, оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет и е съратник и доверено лице на Васил Левски. Нейният дом е сигурно убежище и организационен център на революционните дейци.

В борбата се включват и нейните деца. Петър Обретенов и Ангел Обретенов са част от четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Никола Обретенов е централна фигура в Русенския частен революционен комитет, участва и в четата на Христо Ботев, а Георги Обретенов - в четата на Стоил войвода в Старозагорското въстание. Петрана Обретенова пък ушива знамето на Червеноводската въстаническа чета.

"Четирима сина загубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак ще ги накарам да носят българското знаме със златния лъв" - тази паметна реплика на баба Тонка е цитирана и до днес.