Протестиращи блокираха входа и изхода за камиони на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе.

Причина за недоволство са километричните опашки от тежкотоварни превозни средства в района на граничния пункт, които затрудняват движението на граждани по пътя Русе - Мартен и обратно.

Хората завяват, че трябва да се намери кардинално решение на проблема, тъй като разстоянието от пет-шест километра се изминава за над час, когато има задръстване от камиони. Това им пречи да отидат нормално на работа.

Единствено изходът за автомобили от България към Румъния не е блокиран.

Минавам по пет-шест пъти на ден в този участък и вече нямам нерви. От индустриална зона "Тегра" до "Дунав мост" са около 5 км, като понякога ми отнема час и половина, за да измина това разстояние. Причината е, че има камиони, които спират на средата на пътя и блокират движението, каза Ивайло Великов от град Мартен, който е един от протестиращите. По думите му е крайно време този проблем да бъде решен. Този проблем е от много време. Всеки ден сме в задръстване, заяви друг от протестиращите - Пламен Петков.

Сред протестиращите беше кметът на Мартен Димо Тонев. Спонтанно се събрахме. Искаме някой да ни чуе и да се придвижваме нормално. Пътят Русе - Мартен се е превърнал в паркинг за камиони. Вчера не чухме от заместник-министрите мерки, които ще решат проблема окончателно, каза Тонев.

БТА припомня, че заради проблема с трафика на камиони вчера на граничния пункт пристигнаха трима заместник-министри - на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, и на транспорта. Решено бе да се разшири периметърът за спиране на камиони във вътрешността на страната, за да се облекчи трафикът при Русе.

Протестът на граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" продължи около час.