Присъдата на Русенския окръжен съд, с която мъж от Видин е осъден на 10 години затвор за обир на банков клон в Русе, е потвърдена изцяло от две инстанции и влезе в законна сила, съобщиха от Съдебната палата в градь.

Обирът е извършен в края на март 2016 година. До трезора на банковия клон, намиращ се в централната част на Русе, е достигнато, след като е разбита стена при подземните гаражи, намиращи се под финансовата институция. През направен отвор е проникнато от съседно външно помещение.

Със специално подготвени приспособления са придърпани част от парите, които се намирали на рафт. Отнети са средства в различни валути - 150 000 лева, 7000 британски паунда и 12 000 щатски долара. Общата стойност е 188 385, 52 лева.

При обира мъжът е имал съучастник, който не е установен.

И. П. е осъден да заплати на банката обезщетение в размер на 188 385,52 лева, заедно със законната лихва.

Съдебното производство протича в 12 заседания, по време на които са разпитани десетки свидетели и са приети множество експертизи. Мъжът е признат за виновен от Русенския окръжен съд на 22 януари 2020 година. И двете по-горни инстанции потвърдиха изцяло наложеното наказание, а жалбите на подсъдимия са оставени без уважение. Така присъдата вече е окончателна.