Повече от година близките на преподавателя по английски език от Русе - Атанас Маринов, не губят надежда, че мъжът може да бъде открит. 34-годишният мъж изчезнал на 14 май миналата година. 

Маринов се качил в такси в посока летище София, но по пътя сменил плановете си, взел пратка и пренощувал в столичен хотел. Платената стая е и последната следа от него. Полицията е установила чрез записи на охранителни камери и разговори със свидетели, че на следващия ден Маринов се е прибрал в Русе, отново с такси, като шофьорът го оставил пред бариерата на хотел в града. 

"Цяла нощ е ползвал мобилния си интернет. На сутринта в 7 часа и 16 минути е последното му сърфиране. И до този момент няма връзка с телефона и до този момент ни вест, ни кост от него", разказва пред БНТ Васил Добрев, който е вуйчо на изчезналия.

Близките на Атанас подали сигнал в полицията месец след изчезването му. Надявали са се, че решението му е взето емоционално и ще се върне вкъщи или поне ще се яви на държавния си изпит във Великотърновския университет. Това обаче така и не се случило.

Издирването му било затруднено и от факта, че записите от камерите се пазят месец. 

Васил Добрев разказва, че изчезналият е работил като онлайн преподавател към китайска компания. Пишел и книги. 

"Стои си вкъщи и взема достатъчно много пари за нашия стандарт. Не е от тези, дето да ходи с момичета, по дискотеки, забранени субстанции да приема, нито алкохол, нито цигари, камо ли дрога", добавя Добрев.

Преди месеци от водите на Дунав изплували човешки останки. Предстои ДНК експертиза да докаже дали са на изчезналия Атанас Маринов, но близките му не вярват той да се е удавил. 

"Надявам се по неговите снимки, ако някой гражданин го види, да се свърже с мен", добавя с надежда Васил Добрев.