Отново напрежение и километрична опашка на граничния пункт "Дунав мост" при Русе.

Шофьори се оплакаха пред NOVA, че чакат най-малко по 20 часа, докато преминат границата с Румъния. Собствениците на транспортни фирми пък недоволстват, тъй като доставките им закъсняват, заради което плащат неустойки. 

"Шофьорите стоят по границата средно около 20 часа. Опашката всеки ден е такава. При тази ситуация няма никакъв шанс за нормална работа. Няма нито хигиенни условия, нито каквито и да е други", коментира Слави Даков, който е собственик на транспортна фирма. 

На граничния пункт работят три гишета само за тежкотоварния трафик. Според Даков обаче трябва да бъде изграден коридор за камионите от страните членки на Европейския съюз. "Пълно е с украински и турски камиони, които буквално задръстват целия трафик", казва той.

Друг представител на транспортна фирма предлага да се увеличат гишетата за контрол на паспортите, защото от румънска страна работи само едно. "От румънска страна има едно гише за контрол на паспортите, там има четири места за камиони, но работи само едно, което не може да поеме толкова трафик. От румънска страна опашката е 20 километра тирове и в двете платна. Отделно на пет места носим талони, паспорти, което забавя процеса", добавят шофьори.

Друг проблем е, че когато дойде времето за почивка на шофьорите, "не е нормално превозното средство да се остави на пътя, това е предпоставка за ПТП. А ако шофьорът отиде на паркинга за 9-часова почивка, полицаите ни казват, че не можем да продължим и ни връщат на опашката и се получава двойно чакане", разказва превозвач. 

Един курс от Плевен през Русе до Букурещ при нормална работа трябва да отнеме около 4-5 часа, а в дадената ситуация реално отнема около два дни. 

Преди обед опашката от камиони е била около 10 километра, което според потърпевшите е сравнително малка опашка за последните месеци, в които трафикът около граничния пункт е напълно блокиран.

По казуса отношения трябва да вземат няколко министерства.