Мартви бели щъркели са открити в землището на разградското село Гецово. Жител на селото е сигнализирал чрез социалните мрежи за птиците от защитения вид през почивните дни, съобщи Рени Петрова - главен експерт "Връзки с обществеността" в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе.

Експерти на РИОСВ-Русе своевременно предадоха сигнала до Областната дирекция по безопасност на храните - Разград, които с помощта на общината са прибрали птиците. По тяхна информация те са пет, в полуразложено състояние, допълнително разкъсани от диви животни, което предполага, че инцидентът се е случил преди седмица.

Изпратен е един екземпляр за токсикологично изследване в столична лаборатория. Част от птиците са били опръстенени.

РИОСВ - Русе изпрати информация до Българската орнитологична централа към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) на БАН, за да се провери произхода на птиците по данни от пръстените, посочи още Петрова.

Съмненията за причините за смъртта са няколко, сред тях отравяне и волтова дъга. Според местkr жителr обаче, смъртта им не може да бъде от волтова дъга, тъй като щъркелите са намерени на различни места и подозират, че са натровени от местната река Бели Лом.

"Освен че е бяла, около реката има и силна парлива миризма, люти на очите. Мирише на развалени яйца, на някакъв химикал - сяра", коментира жител на селото Иванов пред NOVA.

"Тук имаше дори и рибари, които ловяха риба. А сега няма абсолютно никаква фауна в тази река. Нито преди Разград, нито в Разград", казва и Монев.

Хората се оплакват, че проблемът е от години.