В момента в Русе по националната програма се санират 12 блока, а до няколко седмици ще започне ремонта на още 5 и засега сроковете се спазват.

"Когато правихме поръчките поставихме ясни условия, че в една поръчка може да прави една сграда. Две или три фирми са платили неустойки и те са имали по един блок, така че това не е критерий", каза Никола Кибритев - директор на Дирекция "Европейско развитие".

До края на годината санираните блокове ще станат 46. Кандидатствали са още стотина сдружения на собственици.

За забавяне на санирането на един от блоковете в Русе, обаче, сигнализират русенци. То е трябвало да приключи още през януари, а в средата на април е свършена едва половината работа. От фирмата обясниха, че през зимата е имало планирано прекъсване на строителството и според новите срокове блокът трябва да бъде завършен до 43 дни.

Санирането на блок "Кирил и Методий" е започнало през октомври, но е продължило само 2 седмици, защото завалели дъждове.

Иванка Лалева казва, че вече е свикнала със скелето и шумовете. "Аз живея на 8 етаж, засега беше добре. Бяха го направили и когато беше снегът, нямаше проблеми. Поне аз съм доволна от това, което са направили", казва Лалева

От строителната фирма са възобновили ремонтните дейности миналата седмица. Според хората от блока обаче, нямало много работници на строежа. Защото е наел няколко обекта и работят едновременно. Няколко дни работят тук, няколко дни на различните обекти, казва Лалева.

От фирмата смятат, че след законовия престой през зимата заради метеорологичните условия, ще спазят новия срок и след 2 месеца ще са приключили.

"Винаги има някакви обстоятелства, които спират строежа, като дъждове, ветрове... След дъжда също не се работи, защото скелетата са хлъзгави", каза Венцислав Дженев - технически ръководител на обекта.

От фирмата увериха още, че имат достатъчно строители.

"Фирмата има два обекта, на които се работи. Единият е завършен, има привършителна работа долу-горе за около седмица", поясни Дженев.