Повече от 460 изпълнители от пет области в България ще си дадат среща на 49-ото издание на фолклорния събор "Златната гъдулка", което ще се състои на 10 юни /неделя/ в Парка на младежта в Русе. Това съобщиха от общинската управа в града.

Съборът се организира в два раздела - обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен, играчи, певци, свирачи, разказвачи). На сцената тази година ще се представят 24 индивидуални изпълнители, 17 танцови и 32 певчески състава от областите Русе, Велико Търново, Силистра, Ямбол и Търговище.

Изпълненията на участниците ще се оценяват от жури, чийто председател ще бъде проф. Николай Ненов - директор на Русенския музей. За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди и грамоти, а голямата награда е призът "Златната гъдулка".

Специално за публиката ще се състои и обеден концерт с участието на фолклорния танцов театър "Найден Киров" с хореограф Богдан Донев. По време на събора ще бъде изградена и "Алея на занаятите", на която ще се представят майстори от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе.