Над 360 души са подали заявление в офиса на НАП в Русе за вписване в регистъра на хазартно уязвимите лица от средата на декември миналата година досега. Това съобщи Николай Николаев - главен експерт по връзки с обществеността в офиса на НАП в Русе.

Ако към края на април тази година подадените заявления са били 203, то за месец и половина са нараснали със 78 процента.

"Това показва, че кампанията "Отговорен хазарт" на НАП става все по-популярна в региона и гражданите търсят нейните възможности, за да преодолеят негативните последици от игрите на късмета", обяснява Николаев.

Той припомни, че след двегодишно прекъсване, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 г. НАП поднови поддържането на списъка с хора, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост.

"Регистърът на хазартно уязвимите лица е предназначен за всички, които смятат, че имат проблем с хазарта, както и за лицата, чието социално положение или равнище на доходи може да ги направи по-податливи към участие в хазартни игри и развиване на хазартна зависимост. Те могат да се впишат в "Регистър на уязвимите лица" с цел забрана или недопускането им до участие в хазартни игри. Регистърът не е публичен, като достъп до него имат ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на НАП", каза Николаев.

По думите му, за да спазят изискването да не допускат лица, вписани в регистъра, организаторите на хазартни игри заявяват връзка към него през електронната услуга.