Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов откри второто издание на международния фестивал на поетичния театър "Борба и обич", който се организира от днес до 18 май /събота/ във Военния клуб в Русе.

"Това е традиция, която се опитваме да създадем. Когато говорим за проблемите в армията, то основен проблем на новото поколение, което очакваме да влезе в армията, е, че в образователната система не получава достатъчно възпитание в областта на патриотизма", каза пред журналисти Каракачанов.

По думите му идеята е чрез изкуството и патриотизма да се обърне отново внимание на младите хора към армията и възможността да се реализират там.

"Чувството за патриотизъм никога не е излишно. Смятам, че в образователната система тази тема не е добре застъпена. Децата трябва да познават преди всичко своята история, култура и изкуство", каза вицепремиерът и министър на отбраната.

Във фестивала участват около 120 деца и младежи от Кипър, Сърбия, Македония, Молдова, Румъния, както и от няколко града в България. Трупите ще представят 13 спектакъла по стихове на български поети в разделите "Борба" - за патриотична поезия, и "Обич" - за любовна лирика.

Председател на журито е поетесата Елица Виденова.

Програмата включва още изложба с рисунки на деца от българските общности в чужбина, както и поетична вечер. Ще бъдат прожектирани и филмите "Българи - прародина" и "Най-новите българи".

"Борба и обич" се организира под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.