Изложбата "Значими жени в историята: от Прага през Братислава до Русе" бе открита в Историческия музей в Русе.

На събитието присъстваха посланиците на Словакия, на Словения и на Кипър у нас - съответно Мануел Корчек, Анджей Франгеш и Мариос Кундуридис, както и директорът на Чешкия център в София Дагмар Остранска и консулът на Словакия Ивана Максфелдова.

Изложбата обединява проектите "Жените в историята", "Първите жени" и "Чешките героини", като представя вдъхновяващия пример на жени, оставили следа не само в собствените си страни, а и извън тях.

На едно място могат да се видят Екатерина Каравелова, Димитрана Иванова, майките от хлорните протести в Русе, Хана Грегорова, Людмила Шапошникова, Магда Хусакова - Локвенцова, Людмила Пайдушакова, Ирена Блухова, Мартина Навратилова и много други. На табла са разказани историите на тези известни жени и е отбелязан приносът им в различни области на живота.

"Можете да видите първите жени, навлезли в сфери, смятани, че са само за мъже. Такива жени днес има все повече и много от тях имат забележителни успехи. С тази изложба изказваме надежда, че жените в днешно време все повече ще имат равни възможности да се развиват в едно общество, на което не е нужно да се обяснява, че женските права са равни на човешките права", каза в словото си Мануел Корчек.

Проектът "Жените в историята" е дело на сдружението "Европейски пространства 21" в партньорство с Историческия музей в Русе, а "Първите жени" - на Посолството на Словашката република. В "Чешките героини" са представени забележителни чешки жени - владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки.

Експозицията може да бъде разгледана до 23 май тази година при спазване на необходимите противоепидемични мерки.