Проектът за основен ремонт на Дъговия мост в Русе ще се прави от софийска фирма. Тя е единствения кандидат, подал документи в Агенция "Пътна инфраструктура". Мостът е в тежко състояние и за рехабилитацията му са нужни много средства. За сега държавата отпуска 96 хиляди лева само за изработването на проект, предаде БНТ.

Дъговият мост е построен преди почти 60 години и по него минава трафикът за Велико Търново и София. Настилката му за последно е обновявана преди близо 10 години по време на ремонта на булевард "България". Мостът е част от републиканската инфраструктура.

Музикантът Пламен Загоров има зад гърба си 30 години шофьорски стаж. Наскоро сменял изкривена джанта на колата си."Навсякъде има дупки - досадно и коварно. Ей ги винетките", коментира той.

Съоръжението има нужда от спешен ремонт, защото е с нарушена конструкция. Мостът трябва да бъде укрепен, а самите греди и основи трябва да се усилят. Според експерти, има повреди по стоманобетонните елементи в основите и те също трябва да бъдат поправени.

"Когато се прави път, аз мисля, че Европа ни дава милиони и очаква немския стандарт", коментира Пламен Загоров

Проектът за основен ремонт трябва да е готов след 5 месеца.