ГЕРБ печели изборите за представители в Европейския парламент в Русенска област. Управляващата партия печели 31.22% от вота на русенци, следвана от БСП - 27.19 на сто.  Данните са към 08:45 при обработени 46.73% СИК протоколи в РИК.

На трето място се нарежда ВМРО, която печели 11.91%. Четвъртата позиция е на ДПС - 7.77%, следвана "Демократична България -Обединение" (ДА България и ДСБ) - 5.17%.

Останалите партии печелят: 

3.88% - ВОЛЯ - Българските Родолюбци

2.20% - ИК за Минчо Христов Куминев

1.66% - ПП "Възраждане"

1.56% - ИК за Десислава Петрова Иванчева.

Окончателни резултати се очакват по-късно днес.

Изборният ден в Русенско е протекъл спокойно, без съществени нарушения. Получени са шест жалби, като РИК ги е разгледала и оставила без уважение, съобщи заместник-председателят на Районната избирателна комисия.

Избирателната активност в областта към 17.30 часа е била 24,93 процента.

Първите чували с бюлетини от секционни избирателни комисии са пристигнаха малко преди 21.00 часа, видя репортер на БТА.

Председателят на РИК Мирослава Маркова обясни, че обработката на протоколи става по-бавно заради отчитане на преференциите. Друга причина е машинното гласуване - за първи път е въведено в толкова много секции - около 30 процента, което е новост за членовете на секционните избирателни комисии и това може да ги затрудни.

От областната дирекция на МВР съобщиха, че в Русенско изборният ден е протекъл и завършил в спокойна обстановка. Не са регистрирани сериозни нарушения на обществения ред, които да попречат на нормалното провеждане на изборите.