Малка фабрика за сглобяване на батерии за съхранение на енергия бе открита днес в Русе. Тя е част от компанията "Солар МД", съобщи съсобственикът на фирмата Калоян Димов пред БТА.

Той обясни, че основната фабрика в Южна Африка е от 2014 година.

Снимка: БТА

"Имаме клиенти в България, Румъния, Турция и в Близкия Изток. Тъй като доставките са много бавни от Южна Африка, решихме да отворим тази по-малка фабрика в Русе и да работим с местни партньори за някои от частите на батерията. Тук ще бъде само крайното сглобяване на батериите, които се произвеждат в Китай. Идеята е да си оптимизираме доставките до клиентите", обясни Димов. Той каза още, че първоначално ще бъдат наети 15 служители.

Снимка: БТА

"Искаме да започнем с около 60 мегаватчаса на година. Това означава да сглобяваме по 20 батерии на ден. След това мислим да се разширяваме", каза Димов. Той обясни, че във фабриката в Южна Африка работят около 150 души.

Снимка: БТА

"Важно е да се съхранява енергията, защото слънчевата светлина може за минута да подсигури енергията за цялата планета за година", каза Димов.

Снимка: БТА

"Солар МД" е сред лидерите на пазара за съхранение на литиево-йонни батерии в Африка. На два пъти получава приз за най-добра соларна компания в Кейптаун, Южна Африка. Освен с производство на продукти, се занимава със системна интеграция, инсталации, както и с мониторинг и поддръжка.