До края на януари се очаква решение на Европейската комисия дали да одобри финансирането на предпроектните проучвания на втори мост над река Дунав между Русе и Гюргево. Това съобщи заместник-министъра на транспорта и съобщенията Димитър Недялков на първата в страната регионална конференция по проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще", организирана от БТА.

Според министъра с румънската страна активно се работи за неговото изграждане, тъй като той е от съществено значение за подобряване на транспортната свързаност по направлението север-юг, което го поставя сред важните проекти не само за България и Румъния, но и за цяла Европа.

По думите му автомагистралата Русе-Велико Търново е най-важният проект по програмата "Транспортна свързаност" 2021-2027 г.

След реализацията на тези проекти Русе ще се позиционира по съвършено нов начин на транспортната карта на България. Според зам.-министъра в продължение на години Северна България е изоставала по отношение на инвестициите от европейски фондове. Той очаква тази тенденция да се промени още в този програмен период и балансът в икономическото развитие на регионите да бъде възстановен.