Деца ще учат за праисторическите хора и техния начин на живот. Заниманията са част от проекта "Един ден от живота на праисторическия човек" на туристическо дружество "Приста", съобщи председателят на дружеството Сашо Попов.

Под формата на игра над 100 деца ще се пренесат назад във времето, когато са съществували праисторическите хора.

Първите занимания ще се състоят на 2 юни /събота/. Началото ще бъде поставено с 20-минутен туристически поход по поречието на река Русенски Лом. Край село Басарбово, до хижа "Алпинист", има голяма скална ниша, където ще се състоят игрите. Децата ще научат кои са праисторическите хора, след което ще изработят оръжия от онова време - копия с кремъчни остриета, лъкове, стрели. Ще има и стрелби по мишени - големи рисунки на животни, които не са реалистични, за да не се предизвика у децата агресия. Програмата включва и рисуване с въглен.

Попов обясни, че друга група деца ще запали огън. За целта няма да се използва кибрит, а магнезиева запалка. След това малките участници ще си приготвят месо на жар.

За автентичното пресъздаване на всекидневието на палеолитния човек на децата ще помагат инструктори от туристическото дружество, художник от Русенската художествена галерия и археолог от Регионалния исторически музей.

Попов обясни, че до есента всеки месец ще има по едно занимание.

Проектът се осъществява по програмата "Знание и растеж" на общинската фондация "Русе - град на свободния дух".