Заради демографската криза през последните 30 години в Русенска област са закрити 62 училища. Сградите пустеят и тънат в разруха. Никой не проявява интерес да развива бизнес в тях. Класните стаи са се превърнали в убежища на клошари, предаде БНТ.

Първата сграда на училището в квартал "Средна кула" е построена през 1901 година. Впоследствие на два пъти е разширявана, но преди 16 години, заради малкия брой деца, се налага училището да бъде закрито, а учениците са пренасочени към съседния квартал "Долапите". 

Малко след закриването на училището имало идея тук да се изгради защитено жилище за деца с увреждания, но някои от местните не се съгласили. Имало и предложение да стане шивашки цех, но инвеститорът размислил. Оказало се и че много хартия трябва да се изпише, за да се промени предназначението на сградата. 

Подобна е съдбата и на училището в квартал "Селеметя" в Русе. За десетина години от огромната сграда са останали само стените. 

Според кметския пълномощник на "Средна кула" Божидар Йотов, единственият начин тези сгради да се спасят, е навреме да им се намери приложение.

В село Батин са намерили вариант за детската градина - една част е станала пенсионерски клуб, а в другата се помещава земеделската кооперация. Сградата на училището, обаче, е тотално порутена и никой не иска да инвестира в нея, въпреки че селото се намира на брега на река Дунав и предлага красиви природни гледки.