Ако планирате път към Берлин и Центъра "Ане Франк" в германската столица, ще видите сред експонатите на постоянната сбирка нещо от България. Препис на дневника - на немски и български език, както и филм за начина, по който историята на 12-годишното еврейско момиче е развълнувала децата от 21-ви век, за които думата "война" е само понятие.

На 12 юни, рождената дата на Ане Франк, група ученици от Математическата гимназия в Русе връчиха своя подарък на Центъра. Така те получиха покана да са част от програмата, с която ще се отбележи 90-годишнината от рождението на Ане догодина, съобщава БНР.

Идеята за преписа и филма са на учителката по немски език в гимназията Ася Кулева, която е била силно впечатлена от дейността на Ане. Подобно на любимата си писателка, тя вярва, че хората са добри по природа, а учителите са призвани да им помогнат да останат добри.

Благодарение на инициативата ѝ 221 ръце са писали думи от дневника на Ане Франк, 221 умове са мислили за войната, за човека, за живота и са се развълнували от историята на детето от "Задната къща". И всички те се надяват Ане да е права, че добротата е присъща за човешката природа.