Премиерът Бойко Борисов и кметът на Перник Станислав Владимиров провериха ремонта на пречиствателната и помпената станция за питейна вода в Перник. Заедно с тях бяха и министърът на финансите Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 

Инспекцията беше предавана на живо в официалния профил на министър-председателя във Фейсбук. 

"Опозицията ще я гледате най-много. Тук трябва да е най-хубавата вода, опозицията трябва да пие най-хубавата вода", заяви Бойко Борисов.

Владимиров от своя страна изтъкна, че водата няма (политически) цвят.

 

С 1/3 е спаднал разходът на вода след смяната на главния водопровод, докладваха от ръководството на станцията. От 750 литра в секунда в момента е под 500, посочиха още от станцията.

Изграден е 60 км водопровод, като за строителството му са използвани най-качествените материали, отбеляза Борисов. Той припомни, че само преди година в Перник имаше водна криза и множество аварии на ВиК мрежата. Тогава беше изграден нов утаител на пречиствателната станция, което трябваше да гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

Тази година започва воден проект в Перник, изтъкна кметът на Перник. Станислав Владимиров уточни, че чрез този проект ще бъде ремонтирана канализацията и ще се изгради несъществуващата канализация на територията на целия град. Тази година ще се подменя водопровод и в пернишките села.

Скоро ще започне разчистването и укрепването на дигите на река Струма. Коритата и деретата първо ще бъдат изчистени, а след това ще бъдат бетонирани, добави Бойко Борисов.

До 10 дни започват и вторият етап на ремонта на входа на Перник, посочи зам.-министър Нанков.

Правителството е отпуснало средства за финансиране на ремонт на църкви в региона, добави министърът на финансите Кирил Ананиев.

По-рано през деня премиерът Борисов провери изграждането на магистрала "Струма" и тунел "Железница". През септември ще бъде пуснато движението в двете посоки в новия тунел, както и в целия участък от Благоевград до Симитли.