Домашната атмосфера и уют са изключително важни за съвременните хора, на които им се налага да прекарват голяма част от времето си вкъщи. Работа от дома, подготовка за училище, хранене, почивка са дейности, които запълват голяма част от ежедневието и изискват наличието на комфорт и здравословна вътрешна среда.

За седми пореден път VELUX Group изготви годишен доклад Барометър за здравословния дом 2022, който изследва ключовите фактори, оказващи влияние върху здравето и усещането за благоденствие на европейците. В него в детайли се проследява връзката между състоянието на жилищата в Европа и нивото на удовлетвореност.

В проучването се изнасят актуални данни за неблагоприятните условия на живот в домовете и свързаните с това ниски нива на удовлетвореност. В данните се посочва, че 15% от европейците живеят в нездравословна среда, като 50 млн. от домакинствата са засегнати от енергийна бедност.

Докладът изнася интересни факти и за България - рисковите фактори за вътрешния климат, като влага и мухъл, прекомерен шум, студ и липса на дневна светлина, са твърде често срещан проблем за хората и в България. Всъщност всеки трети българин е изложен на поне една от тези опасности.

Снимка: Velux

Обобщените цифри за състоянието на жилищата у нас разкриват, че 51% от българите с ниски доходи са подложени на прекомерен студ и не са в състояние да поддържат домовете си достатъчно топли, което крие риск от респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

Освен това 12% от българите са принудени да обитават жилища с течащи покриви, влажни стени и подове, което е предпоставка за възникване на здравословни проблеми. Според изнесените в доклада факти, шумът също е основен фактор за дискомфорт в домашна обстановка - посочва се, че 9% от българите са изложени на прекомерен шум от заобикалящата ги външна среда, а 5% мислят, че жилищата са им твърде тъмни.

Всичко това води до риск от сериозни заболявания като алергии, астма и респираторни проблеми, стомашно-чревни разстройства, депресивни състояния, проблеми със съня, както и ниски нива на удовлетвореност.

"За нас е от ключово значение да подпомагаме процеса за постигане на устойчиви домове със здравословен вътрешен климат. Разбира се, в това се включва цялостното усещане за уют, сигурност и комфорт на хората в домовете им. Докладът Барометър за здравословния дом ни дава допълнителна отправна точка, за да насочим усилията си в непрекъснато усъвършенстване на нашите покривни прозорци, които са с перфектни изолационни качества, пропускат в изобилие така ценната дневна светлина и топлина, спомагат предотвратяването на влага и мухъл в помещенията и предоставят условия за оптимална вентилация. - споделя Николай Захариев, управител на ВЕЛУКС България.

Снимка: Velux

Свежият въздух елиминира вируси и бактерии

За по-ефективно справяне с рисковете от влошените условия в домовете, много важен фактор е осигуряването на свеж въздух. По-високото съдържание на кислород в помещенията дава чувство на пълноценност, концентрация и работоспособност. Оказва се, че въпреки Ковид пандемията, 8 от 10 души в Европа не знаят, че вътрешното замърсяване е по-опасно от замърсения въздух навън. Всъщност най-доброто решение е именно добрата вентилация, която допринася за елиминирането на всички патогени, бактерии и вируси.

Покривните прозорци VELUX имат вградена вентилационна система, която осигурява свеж въздух дори при затворен прозорец, с което се подобрява цялостният вътрешен климат и стандарт на жилищата.

Топлината се запазва в помещенията, а сметките за отопление са по-ниски

Добре изолираните и енергийно ефективни покривни прозорци VELUX подпомагат запазването на топлината в помещението през студените месеци. В допълнение с подходящи аксесоари - външни и вътрешни щори и сенници - може много умело да се регулират температурата и комфортът през цялата година. С всичко това покривни прозорци VELUX съдействат за намаляване на консумацията на енергия и за подобряване на вътрешния климат и устойчивостта на дома.

Слънчевата светлина помага за повишаване на нивото на щастие

Естествената светлина, особено когато идва от тавана и прониква в стаята от различни ъгли, осигурява поне два пъти по-голяма осветеност. Тя повишава способността за учене на децата с до 15% и помага да изпитваме щастие, радост и жизненост.

С помощта на покривни прозорци VELUX се създава идеално пространство, изпълнено с дневна светлина и усещане на близост с природата. Можем да почувстваме как се подобрява настроението, концентрацията и цялостното ниво на удовлетвореност. А като допълнение към ползите се наблюдава и подобряването на циркадния ритъм на организма, който е нашият важен вътрешен часовник.

Повечето хора са склонни да отлагат предприемането на ремонт или реконструкция за подобряване на условията в жилището си, заради фактори като мръсотия, прах, стрес от ремонтните дейности. В действителност поставянето на покривни прозорци VELUX може да отнеме само ден. Промяната ще е значителна и ще подобри осезаемо вътрешния климат, като освен това ще превърне кътчето под покрива в любимо пространство.

"В днешните условия на прага на потенциална енергийна криза е все по-важно да обмисляме внимателно избора при използването на качествени строителни материали. С покривни прозорци VELUX можем да бъдем спокойни, че осигуряваме по-здравословен климат и комфорт в дома си.

Това е една дълготрайна инвестиция в благосъстоянието." - коментира още Николай Захариев.

Снимка: Velux

 

Относно Барометъра на здравословния дом 2022 г.

Барометърът на здравословния дом е поредица от общоевропейски доклади, предназначени да изследват връзката между домове и здраве. Първото издание на Барометъра е публикувано през 2015 г., а през 2022 г. излиза седмият барометър, публикуван от VELUX Group.

Снимка: Velux

 

За VELUX Group

Вече над 80 години VELUX Group създава по-добра среда за живот за хората по света, като използва по най-добрия начин дневната светлина и свежия въздух, проникващи през покрива. Нашата продуктова програма включва покривни прозорци и модулни решения, оригинални слънцезащитни продукти, като декоративни вътрешни щори и външни щори за защита от топлина, продукти за монтаж и решения за домашна автоматизация. Те помагат за осигуряване на здравословен и устойчив вътрешен климат - за работа и учене, за игра и почивка. Работим глобално - имаме производствени и търговски компании в над 38 държави, с около 12 500 служители. VELUX Group е собственост на VKR Holding A/S, дружество с ограничена отговорност, изцяло собственост на нестопански, благотворителни фондации (THE VELUX FOUNDATIONS) и семейство. През 2021 г. VKR Holding имаше общи приходи от 3,5 милиарда евро, а THE VELUX FOUNDATIONS дариха 244 милиона евро за благотворителни каузи.

Снимка: Velux


Съдържанието е предоставено от Velux