На 19 октомври от 18:00 часа в пространството за съвременно изкуство на УниКредит Булбанк - УниКредит Студио - младият творец Анна-Мария Русева ще представи своята първа самостоятелна изложба "Преходът". Екипът на УниКредит Студио се спря на младия талант на Националната художествена академия, докоснат от завладяващия разказ в картни на художника за търсенето, надеждите, разочарованията и успехите на един автор в началото на творческия му път.

Анна-Мария Русева е едва на 25 години, но познава добре житейския път на противоречия, съмнения и надежди, които могат да ни отклонят от пълноценен живот или напротив, да ни вдъхновят да бъдем все по-добри сами за себе си. Преходът е път на себепознание, в процеса на което, всяка изживяна истина има своята принадлежност и ни отвежда към нашето бъдеще. Но преходът е индивидуален път с индивидуална цел и място, към което чувстваме своята принадлежност.

Снимка: УниКредит Булбанк

"Във всеки един момент от историята на цивилизациите ни, хората се занимават с въпроса за смисъла, същността и предназначението на живота си. В това свое търсене милиони хора се опират на вродено чувството за принадлежност към един свят на духовност, към пространство отвъд себе си. Благодарение на уникалната ни способност да сглобяваме елементи от настоящето и миналото, от реалността и въображението си, ние строим светове, домове, скривалища и светилища на разума си. Много и различни са формите на пренасянето в този алтернативен свят. За някои той е достъпен чрез молитва, сънища, медитация, съзерцание или друг метод за откъсване от реалността. Други индивиди остават неспособни да го изживеят и преминават жизнения си път изцяло в рамките на логичното, стриктното, полезното и необходимото. Има и хора, които пък умишлено или не, разрушават всяка граница между рационалното и фантазията и заживяват изцяло в собствената си глава. Проектът "Преходът" е именно въплъщение на човешкото търсенето, на нашите надеждите и разочарования", споделя Анна-Мария Русева.

Снимка: УниКредит Булбанк

В ранните си години Анна-Мария Русева проявява интерес към хуманитарни науки и изучаване на езици и се подготвя за практичен и подреден живот. Съдбата обаче има друг план и я отвежда към непредвидимия път на изкуството. На 20-годишна възраст Анна-Мария започва да се занимава с живопис. Възпитаник е на Национална художествена академия, като през студентските си години участва в практики, обмени и пленери, които ѝ позволяват да пътува и да се изявява както в България, така и в Италия, Испания и Франция. Междувременно развива интерес и към дигиталните изкуства, които се превръщат в нейна професия. През 2022 г. авторът на "Прехода" завършва Бакалавърска степен, специалност "Живопис", което я оставя с повече въпроси, отколкото отговори, но с повече любов и отдаденост към изкуството от всякога.

С подкрепата на УниКредит Булбанк и Националната художествена академия, Анна-Мария Русева организира първата си самостоятелна изложба "Преходът", която е израз на всички противоречия, съмнения и надежди, през които преминава художничката до този момент.


Материалът е предоставен от УниКредит Булбанк