Фън Шуй представлява древна китайска практика, целяща да постигне хармония между човека и средата. В точен превод терминът означава "вятър и вода". Според Фън Шуй, организацията на пространството може да повлияе на нашето здраве, благополучие и щастие и учи как по най-добър начин да насочим потока от енергия за по-балансирана и положителна среда.

Ето някои от основните принципи на това учение:

Bagua или pakua е карта от осем елемента, организирана около център (деветата зона). Фън Шуй разделя пространство на дома на девет секции, всяка от които съответства на различна област от живота ни - като здраве, богатство, взаимоотношения, знание, кариера, слава и др. На всяка от тези зони съответстват определени цветове и предмети, с които можем да засилим потока на енергията в направленията, които са важни за нас.

Петте елемента дърво, огън, земя, метал и вода се използват във Фън Шуй за създаване на баланс и хармония в пространството. Всеки елемент е свързан с различни цветове, форми и материали и може да се използва за подобряване или балансиране на енергията според зонирането на Ба Гуа.

За да очертаем зоните в нашето жилище, трябва да наложим картата Ба Гуа върху очертанията на дома, позиционирайки стената с входната врата при зоните, отговарящи за знанието, кариерата и покровителите.

 

Богатство, изобилие

Елемент: Дърво

Цветове: Лилаво, златно, зелено

Предмети: Растение в саксия, метални предмети, аквариум

Репутация, известност

Елемент: Огън

Цветове: Червено, оранжево

Предмети: Светлина, лампи или свещи, камина, скулптури с триъгълна форма, чисти прозорци и достъп на слънчева светлина

Брак и взаимоотношения

Елемент: Земя

Цветове: Розово, земни и телесни тонове

Предмети: Романтични предмети, сватбени снимки, двойка скулптури или фигури, предмети с квадратна форма

Семейство, здраве

Елемент: Дърво

Цветове: Синьо, зелено

Предмети: Снимки на семейството и приятелите, живи растения, дървени предмети

Сърцето на дома, център на хармонията

Елемент: Земя

Цветове: Жълто, земни тонове

Предмети: Мебели за сядане

Деца, творчество

Елемент: Метал

Цветове: Бяло, жълто, сребърно, светли цветове

Предмети: Играчки, музикални инструменти, снимки на деца, фото албуми, метални предмети

Знание, мъдрост

Елемент: Земя

Цветове: Землисто, бежаво, виолетово

Предмети: Стъклени или кристални предмети, зона, подходяща за медитация, картини с планини

Кариера

Елемент: Вода

Цветове: Тъмносиньо, черно

Предмети: Лампа, огледало, картини с падаща вода, стъклени предмети

Покровители, пътуване

Елемент: Метал

Цветове: Черно, бяло, сиво

Предмети: Икона, снимки/картини на покровители, глобус, карта,

метални предмети

На тази стена се намира входната врата на дома или офиса и спрямо тази позиция се налага картата Ба Гуа по отношение на стаите и разпределението на жилището.

Фън Шуй също учи за балансирането на мъжката и женската енергия, Ин и Ян. Ин е женствена, мека и пасивна, докато енергията Ян е мъжка, силна и активна. Чрез цветовете и формите те трябва да присъстват в дома и да се допълват. Мебелите и предметите трябва да бъдат подредени така, че да помагат за плавния поток на енергия в цялото пространство. Безпорядъкът, преградите и препятствията трябва да бъдат коригирани.

"Не си бил никъде, докато не си се прибрал вкъщи", казва Тери Пратчет. Гостоприемната, подредена и уютна среда у дома със сигурност ще ни помогне да се чувстваме спокойни и в хармония. Не по-малко важни обаче са и мерките за безопасност и сигурност, които можем да предприемем за защитата на своя дом.

А когато става дума за защита, един от най-полезните инструменти за това е застраховката - нашият финансов Фън Шуй, който ще внесе спокойствието и увереността, че сме се погрижили за ценните ни активи. Застраховката на дома и имуществото е една от основните инвестиции, за които трябва да помисли всяко семейство.

Какво ни дава застраховката на дома?

Застраховките са един от инструментите, които често пренебрегваме като излишен разход, без да се замисляме за обратната перспектива - колко много средства и тревоги спестява доброто застрахователно покритие.

Обикновено не мислим за проблемите, докато не се случат. А след това горчиво съжаляваме, че не сме ги предвидили и планирали. А непредвидените ситуации и разходи, свързани с дома и имуществото, са сред най-честите причини за прибягване до аварийния фонд на семейството и влошаване на финансовото състояние и бюджет на домакинството.

Как да управляваме това с помощта на застраховка? Можем да избираме измежду разнообразни пакети и застрахователни покрития според това какви рискове искаме да обслужим, каква премия желаем да плащаме, за кои специфични опасности се тревожим и кои неочаквани събития биха нарушили финансовото ни благосъстояние най-много.

Застраховката на дома осигурява финансова защита срещу щети или загуби, причинени от природни бедствия, пожар, кражба и вандализъм. Домашната застраховка също може да включва покритие за лични вещи като мебели, електроника и други, отчитайки разходите за замяна или ремонт на артикули, повредени или загубени поради покрити събития.

Един от лидерите на пазара на имуществени застраховки у нас е ДЗИ - дружеството с най-дълъг опит на българския застрахователен пазар, част от белгийската банково-застрахователна група КВС. Компанията осигурява пълна гама продукти за общо застраховане, животозастраховане и покритие на здравни рискове, а до 30 юни предлага отстъпка от до - 35% в зависимост от застрахователната стойност на имуществената застраховка "Комфорт за дома".

Какъв комфорт получаваме със застраховката на ДЗИ?

Застраховката "Комфорт за дома" е организирана в 3 пакета, така че гъвкаво да планираме и изберем покритието, което търсим.

Основният пакет "Сребро" покрива всички най-важни рискове за жилището:

  • Пожар, мълния, експлозия или имплозия, сблъсък или падане на летателно тяло
  • Онлайн сигурност
  • Природни бедствия
  • Изтичане на вода и пара
  • Злоумишлени действия на трети лица, вандализъм
  • Разходи за отстраняване на вреди от взломно проникване или намерение за такова както и разходи при нужда от временно настаняване

Пакет "Злато" добавя към описаните покрития и късо съединение или токов удар. Пакетът също предоставя услугата SOS помощник за дома, която потребителите оценяват като особено полезна. Тя предоставя 24/7 помощ от специализиран техник или възстановяване на разходи при аварийни ситуации като липса на електричество, счупване на стъкла, повреда на ключалка или счупване на ключ, теч от открита тръба и други.

С Пакет "Платина" се включва още едно стъпало, осигурявайки защита както при свличане или срутване на земни пластове и/или действие на подпочвени води - събития, които не са за пренебрегване в някои райони на страната, така и удар от пътно превозно средство.

Към всеки избран пакет, клиентът може да добави още покрития, които счита за важни, като например земетресение, кражба, защита на преносима електронна техника извън адреса на застраховката. В покритието на предлаганите от ДЗИ застраховки, към всяка полица, е включена и Онлайн сигурност - съдействие и правна защита при кражба на самоличност, спор с онлайн търговец или при спор, свързан с онлайн резервация на хотел, самолетен билет и др.

За сключването на застраховка за дома не се изискват сложни процедури, огледи на имущество и дълги срокове на одобрение. Полицата може да бъде издадена изцяло онлайн през сайта на ДЗИ тук, като консултант на застрахователя е на разположение да помогне в избора на правилните решения за нашето жилище, Ако се колебаете, имате въпроси, можете да се възползвате от възможността за чат на живо със сътрудник на ДЗИ, който ще ви съдейства на всяка стъпка от онлайн процеса.


Материалът е предоставен от ДЗИ.