Вирусите и бактериите са невидими за човешкото око и са навсякъде около нас. Естествената реакция на тялото при бактериална или вирусна инфекция e повишаване на телесната температура, но тя лесно се засича от последното поколение термокамери.

Термовизионни камери съществуват от години и масово са навлезли в помощ на военни, гранични служби, противопожарна охрана, следене на производствени процеси.

За измерването на телесната температура и точното определяне на разлика от само един-два градуса се изисква наистина висока технология. И може би ще бъде изненадващо за много читатели, но китайската технология в момента е върхова и ще разберете защо от следващите редове.

Масовото измерване на температурата на човекопотока е една от мерките, довели до бързото капсулиране и елиминиране на пандемията в Ухан (Китай) в началото на годината.

В момента Китай е най-високотехнологичният производител на решения за видеонаблюдение в света. Става въпрос за функции като лицево разпознаване и изкуствен интелект, които автоматизират целия процес по видеонаблюдение и позволяват на приложения автоматично разпознаване на идентичността.

Развитието на технологията е държавна политика в Китай от 1950 г. насам и вътрешният пазар за решения за видеонаблюдение нараства три до четири пъти по-бързо в сравнение с всяка друга държава, възлизайки на 20 млрд. щатски долара за 2018 г.[1] (Perryer, 2019).

Макар и противоречива по отношение на неприкосновеността на личността тази държавна политика е довела до най-развитата технология в света. За да изолират най-опасните преминаващи, в началото на пандемията китайските власти провеждаха температурен контрол с термален скрининг в три стъпки:

Стъпка 1: Термален скрийнинг на пропусквателни пунктове с термокамери

 • всяка по-голяма обществена сграда
 • всеки обществен вход/изход към транспортна услуга
 • вход на всяко предприятие

Стъпка 2: Повторни индивидуални измервания с инфрачервен термометър на всеки инцидент посочен от инфрачервените термокамери

Стъпка 3: Преглед от медицински специалист

Термометри или термокамери?

Причините термокамерите да са в основата на контрола върху човекопотока са:

 • позволяват на клиента/служителя при влизане в сграда да "види" отражението си, както и това на останалите в поставените непосредствения до термокамерата дисплей, а това внася доверие
 • разпознават високата температура на много преминаващи през контролен периметър лица едновременно
 • работят в широк обсег - метри, докато термометрите оперират в къс обсег - сантиметри, т.е. по-добри са от далече
 • позволяват постоянно измерване за по-малко от 2 секунди в целия обсег, т.е. много хора едновременно и веднага, докато при термометрите са необходими около 10 секунди и трябва да се проверява температурата поотделно на всеки човек
 • термокамерите работят в синергия със системите за видеонабюдение, защото позволяват разпознаване в тълпата/ опашката на човека с висока температура
 • работят в свързана среда и позволяват наблюдение на всички входно/изходни точки при големи обекти, както и видеоархиви
 • позволяват самообслужване - не се налага да се отделя служител с термометър, който да бъде излаган на риск да контактува с преминаващите и непосредствено да пренася риска върху всеки минаващ

Точни ли са термокамерите?

Да, камерите са абсолютно точни, ако се спазват предписанията на производителите и се имат предвид ограниченията на технологията. Ако се инсталират на подходящо място, което е избрано след консултация с технически експерт и потокът от хора се управлява правилно, термокамерите са най-ефективното техническо решение за упражняване на надежден контрол на температурата.

Прецизността на измерване в правилно изпълнена система, позволява наблюдение от разстояния до 7 метра при максимално отклонение 0,3 градуса по Целзий.

Измервания, които пораждат доверие и спомагат за ефективен контрол

В последните седмици вирусът "се върна", наблюдават се рекорди в броя заразени, но магазините, заведенията, хотелите са отворени. Клиентите все още са предпазливи и причините не са само в законовите ограничения. Изследване на Galup International от 10.06.20202 ясно демонстрира това

 • 51% от българите се боят или даже много се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболеят от коронавирус
 • 39% от българите не смятат, че заплахата е преувеличена
 • 24% от българите не смятат, че заплахата у нас е под контрол

На фона на трайното недоверие и повишаващите се нови случаи на заразени с Covid19, бизнесът се нуждае от подходящ инструмент, за да демонстрира не само на контролните органи, но и на клиента/служителя, че са предприети всички мерки за превенция и контрол. Такъв инструмент безспорно са термокамерите.

Важно е след консултация със специалист да се подберат подходящите камери и те да се настроят от експерт.

Решения от КОНТРАКС

През 2019 година КОНТРАКС отвори своя офис в Китай, поради необходимостта от свои служители на място, отговарящи за преговори с различни китайски доставчици. Поради стеклите се обстоятелства с разразяването на COVID-19 кризата, именно в Китай и сравнително бързото им възстановяване, КОНТРАКС имаше възможност да следи от близо технологиите и мерките, които се взимаха в Китай и бързо да пренесем тяхното ноу-хау на родна почва.

Като една от утвърдените технологични компании на българския пазар, КОНТРАКС разполага с портфолио от термокамери, опитни специалисти и история на десетки реализирани проекти в цялата страна.

КОНТРАКС е водещ системен интегратор в България. Притежава широко портфолио от технологии и висока експертиза във внедряването на комплексни решения за бизнеса. КОНТРАКС е готов да съдейства на всички публични и частни организации, на всички компании, за които сега и занапред е от ключово значение да продължат да работят без прекъсване. Също така да осигурят здравословни и безопасни условия на труд за своите служители и клиенти, като ги консултира относно възможностите и предимствата от внедряването на система от термокамери в тяхната присъща и работна среда.

За допълнителна информация и запитвания може да се свържете с нас на sales@kontrax.bg или 02 960 97 77.

*Материалът е предоставен от kontrax.bg