Проф. Кантарджиев, през последните две години имаше малко случаи на грип. По различна ли ще бъде тази зима?

Да, наистина през последните години случаите бяха по-малко благодарение на два факта. Единият е биологичен - РНК вирусите се изместват един друг в обществото, когато причиняват епидемии. Затова коронавирусът измести грипния вирус. Също така обаче ограничителните мерките, които се взеха срещу ковид, намалиха и циркулацията на грипа. Този година обаче, през зимния сезон в Южното полукълбо, когато при нас беше лято, грипът придоби значителни размери. Особено засегната бе Австралия, където грипната епидемия беше доста силна. Анализирайки данните от Южното полукълбо, учените от Европейския център по контрол направиха прогноза за евентуално епидемично разпространение на грипа тази година. Лично аз очаквам грипната вълна да се появи малко по-късно и да е причинена от от грип от групата А H3N2. Такъв беше грипът в Южното полукълбо и такива са и първите случаи на грип в Европа.

Кои са най-уязвимите и рискови групи при този щам и как протича заболяването при него?

При H3N2 боледуват всички възрастови групи, като първо той засяга младите и активни хора, а в по-късните етапи на епидемията и по-възрастните, и тези с придружаващи заболявания. Именно затова трябва обществото да има една готовност за посрещане на грипна вълна и то в ситуация, в която макар и отслабнал, коронавирусът продължава да разболява. Тогава има риск по едно и също време от медицинска помощ да се нуждаят пациенти, сходни по възраст и общо здравословно състояние. Затова като общество трябва да направим всичко възможно и едните и другите пациенти да са по-малко.

Ваксината срещу корона вирус може ли да ни предпази от сезонен грип?

Ваксината за корона вирус няма никакво отношение към предпазването от сезонен грип, както и ваксината срещу сезонния грип няма никакво отношение към подготвяне на имунната система на човек за посрещане на коронавирусната инфекция. Просто ваксините са различни. Хубавото е, че могат да бъдат поставяни по едно и също време, дори в един и същи ден, но на двете различни ръце.

Кои са най честите усложнения вследствие на грипна инфекция?

За грипните заболявания е характерно бързото и остро проявление на симптомите. Високата температура, сухото и болезнено гърло, сухата кашлица, болката в очните ябълки, дразненето от светлината, загубата на сили и болките по мускулите и ставите - това са симптомите на сезонния грип, които започват и се развиват в рамките на няколко часа. Средно 1 на 10 болни от грип прави най-честото усложнение и това е бактериална пневмония, придобита в обществото. Тя се наблюдава, когато се промени характера на кашлицата и започнат да се отделят зеленикави храчки. При силна кашлица трябва веднага да се потърси лекар, за да започне лечение с антибиотици. Една част от болните в последните години се разбра, че след грип развиват засягане на белия дроб с гъбична инфекция аспергилоза. По-рядко усложнение на грипа е тежката вирусната пневмония. Тя се проявява на един на няколко хиляди души и протича много тежко със засягане на двата дроба и обикновено се характеризира с кръв във храчките. При нея се изисква задължително болнично лечение с подаване на кислород, както е при тежките случаи на коронавирус. При един на няколко десетки хиляди болни от грип инфекцията може да протече с възпаление на мозъка или т.нар грипен енцефалит. Това е много тежка и животозастрашаваща инфекция, от която констатираме по десетина случая при всяка грипна вълна. И за да се предпазят хората от тези най-тежки усложнения от грипа, центровете по контрол на заболяванията, както американският, така и европейският, сериозно препоръчват ваксинирането на голяма част от хората, които са с отслабен имунитет поради възраст или придружаващи заболявания.

От няколко години в нашата страна имаме програма, която осигурява безплатни ваксини срещу грип на населението на възраст на и над 65 години. Съветвам всички възрастни хора, които искат да си поставят грипна ваксина да го направят сега при своя личен лекар докато времето е все още хубаво, когато нямаме епидемично разпространение на грип и е много ниско разпространението на корона вирус. Важно е да не се отлага, защото на организма са му необходими няколко седмици, за да си изгради имунитет.


Материалът е предоставен от Swixx BioPharma.