Това не е краят. Това дори не е началото на края. Но може би е краят на началото.

Уинстън Чърчил

Представете си, че внезапно се разболявате от Covid-19. Целият ви живот от много време насам се върти около тази болест и въпреки че сте пазили себе си и околните, доколкото това е възможно при въздушно-капкова инфекция, коварният вирус не ви подминава. Болни сте и се чувствате зле седмица, понякога 2, и всеки ден от болестта е не само физическо изпитание, но и огромно предизвикателство за психиката ви. След това започвате да се възстановявате. Най-кошмарните симптоми - треската, кашлицата, задухът - започват да отминават. Вие спечелихте! Побеждавате животозастрашаваща болест и вече не се чудите дали този ден ще е последният ви. След още седмица - две отново ще се върнете към нормалния си живот все едно нищо не се е случвало.

Но седмиците минават, а вие все още не сте същите от преди, не сте дори близо. Изпитвате затруднения да извършвате задълженията си у дома или на работа, нямате енергия. Дори рутинно физическо натоварване, като пускането на прахосмукачка или разходката до магазина ви карат да се чувствате изтощени. Болят ви мускулите, боли ви цялото тяло. Забравяте, имате проблем с концентрацията, дори когато гледате телевизия, най-простите сметки ви затрудняват, мозъкът ви е като в мъгла.

Вашият доктор ви поздравява - вирусът вече не може да бъде открит в тялото ви, вие излязохте по-силните от тази битка. Това означава, че трябва да се чувствате добре. Но вие не се чувствате добре.

Не сте сами! Виждаме непрекъснати доказателства, че редица хора, които са прекарали COVID-19, продължават да усещат ефектите от това заболяване в продължение на седмици до месеци, след като са се излекували от най-лошите симптоми и усложнения", казва д-р Сандип Лахоти, гастроентеролог в болницата Houston Methodist, който ръководи клиниката за възстановяване на COVID-19. "Все още не разбираме колко дълго тези симптоми могат да продължат да съществуват, но знаем, че много от тези хора биха се възползвали от специализирани грижи и в някои случаи редовно проследяване".

Пост-Covid синдром - последици

Понастоящем няма ясно очертано определение за състоянието, но то най-често се определя като пост-Covid синдром, още познат като "Дълъг Covid". Също така, последствията след Covid варират от пациент до пациент и не е постигнат консенсус относно характеризирането на възможните симптоми. Най-честите симптоми включват постоянна умора (т.нар. синдром на хроничната умора), затруднено дишане, болки в ставите и гърдите, тревожност, депресия, нарушена памет и концентрация, изтощителни главоболия, загуба на вкус и мирис, косопад и нарушения в съня. За съжаление обаче, последиците могат да бъдат и по-сериозни, като постоянна имуносупресия, както и белодробна, сърдечна и съдова фиброза, дълбока венозна тромбоза и белодробни емболии. (Фиг.1)

Фиг. 1 Хронология на Covid-19 и Пост-Covid синдром

Източник: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01283-z

Въпреки, че Пост-Covid синдромът към момента все още e относително необследвана територия, добрата новина е, че учените са открили начин как да си помогнем при лечение на Covid-19 и как да се предпазим от последиците от коварния вирус.

Научете повече тук!

 


Материалът е предоставен от Абофарма.